Не е важно само какво готвим, но и как


здравословно храненеВисоката температура, прекаленото количество течност, в което се вари някой продукт, или пък различните готови подправки могат в голяма степен да намалят полезните качества на хранителните продукти. А когато те са приготвени нездравословно, храната трудно се усвоява, а в отделни случаи се стига до появата на отровни субстанции в нея. На какво трябва да обърнем внимание докато приготвяме храните, за да използваме най-пълноценно съдържащите се в продуктите ценни хранителни вещества с минимални загуби?

В нашия език си служим с цяла дузина глаголи, за да опишем начина на приготвяне на даден хранителен продукт: варим, бланшираме, задушаваме, печем, пържим, правим скара и какво ли още не, но дали си даваме сметка, че заедно с излизащите от съда пара и аромат, излизат и големи количества важни хранителни съставки, които са безвъзвратно загубени. Приготвените по класически начин пържени храни - картофки, месо, риби, изпържени в голямо количество мазнина, добиват приятен златисто жълт цвят, а "добре" приготвените на класическа стара с дървени въглища месо, риба и зеленчуци имат примамващ вкус и аромат, но за диетолозите и специалистите по хранене са неприемливи в много отношения.

Твърде високите температури, използвани за приготвянето на подобни ястия, "унищожават" полезните хранителни съставки в продуктите. Те стават трудно усвоими и смилаеми, и същевременно - контаминирани (замърсени) с токсични продукти, които могат да притежават и мутагенни свойства. Достатъчно е някой продукт да се пържи на неподходяща температура, за да се развие в него токсичното вещество акреолин, което възниква вследствие на промените в молекулата на глицерола, представляваща основния алкохолен компонент в олиото и мазнините.

Дори и когато не използваме олио при самото приготвление, например на скара, високите температури, които ненужно се използват за този вид термична обработка, водят до унищожаването на витамините, минералите, ензимите и олигоелементите в така проготвената храна. Така че хората, консумиращи през продължителен период от време единствено ястия, приготвени на класическа скара, започват да изпитват дефицит от редица необходими за нормалния метболизъм вещества. Много често такива хора страдат от сериозни храносмилателни проблеми и са склонни към по-чести инфекции поради отслабената и уязвима имунна система на организма. Налага ли се завинаги да изхвърлим от менюто мешаната скара, пържените картофки, риби и миде? Отговорът е: НЕ. Просто трябва да се научим да приготвяме съответните продукти по най-добрия за тях начин, избирайки вместо "инкриминираните" и опасни процеддури на преработка такива, които са здравословни и надеждни.

Тайната се състои в това, да следим внимателно за три неща:
1. количеството олио или мазнина, добавени в храната
2. количеството вода, в което приготвяме отделен хранителен продукт
3. температурата на приготвяне на храната
Изключително важно е да подберем най-подходящия съд за приготвянето на съответната храна. Приготвената в съдовете на RSI храна, със своето качество и хранителна стойност доказва, че използвайки тези съдове, задоволявате и трите основни изисквания, които трябва да се спазват при приготвянето на храни.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Всички статии, публикувани на този сайт са от "RSI продукти" и "Инфо"