Бялото злато - кралска хималайска сол


хималайска солХималайската кристална сол е едно от най-големите повторни открития на нашето време. Кристалите в нейната кубична кристална структура са свързани с над 80 минерални елемента, създавайки с тях хармонично цяло. Тази сол е напълно естествена и е на възраст стотици милиони години. В древността я наричали кралска сол, тъй като била запазена единствено за членовете на кралските семейства. Днес имаме шанса да я споделим с кралете и да се потопим във водите на праисторическото море, изпълнени с благодатна Хималайска кристална сол.

Солта е единственият минерал, който може да се консумира директно от човека. Животът е възникнал от морските дълбини, а солта заедно с водата е съставна част на човешкия организъм и има също толкова важно значение за неговото функциониране, както и самата вода. Затова никак не е чудно, че още от най-древни времена солта е била особено ценена. Всъщност, някога солта е била истинска скъпоценност, а освен това е използвана и като разплащателно средство.

Думата сол е с латински произход - ‘sol’, или ‘solle’ на романски означава слънце. Без слънцето е невъзможно да се добие сол от морската вода. Слънчевата енергия създава възможности за изпаряването на водата, което води до кристализация на солта в концентрирания разтвор. Именно затова в солта винаги е акумулирана слънчева енергия. Този концентриран солен разтвор има и митологично значение - той символизира течната слънчева енергия.

Кубичната кристална структура на солта е изградена от светлинни кванти или фотони‚ които представляват чиста светлинна енергия. С разтварянето на кристалната сол във вода, тази кубична структура се разпада и съхранената в солта енергия се освобождава.

Една от най-чистите и най-ценни соли, достъпни на земята, е хималайската сол, често наричана и “бялото злато”. Преди повече от 250 милиона години под въздействието на слънчевата енергия праисторическият океан започва постепенно да пресъхва, вследствие на което се появява кристалната сол, която е чиста и недокосната като праисторическото море, обградено от непристъпните Хималайски планини.

Ако направим едно сравнение между хималайската, морската и готварската сол, ще установим следното:
Хималайска сол – кристалната структура на тази сол е уравновесена, а кристалите в тази съвършена биохимическа структура са свързани с всичките естествено съществуващи 84 минерала и микроелемента в едно хомогенно цяло, което означава, че човешкият организъм е способен да използва напълно енергията на минералите.
Морска сол – заради неправилната и структура естествените минерали в нея не са плътно свързани, което води до голяма загуба на енергия и в същото време – до слаб ефект за организма. Бихме могли да поставим тази сол в групата между хималайската и готварската сол. Такава сол се намира в най-големи количества в океаните, които нерядко се превръщат в складове на отпадъци и тежки метали. Това естествено предизвиква негативен ефект върху нашия организъм.
Готварска сол – неестествени кристали, напълно откъснати един от друг. За преработката на такива минерали тялото се нуждае от голямо количество енергия, а окончателният резултат представлява загуба без всякаква полза за организма. Затова много често лекарите ни съветват да ограничим до минимум употребата на готварска сол в храненето, тъй като нейната изкуствена кристална структура е напълно ненужна за човешкото тяло. За неутрализирането на всеки грам натриев хлорид, който нашето тяло не е в състояние да отдели, се налага да бъде използвана 23 пъти повече клетъчна течност. От своя страна увеличената течност в телесните тъкани води до появата на целулит, ревматоиден артрит, камъни в бъбреците и жлъчката.

Хималайска кристална сол
От всички видове сол, с които разполагаме на нашата земя, Хималайската кристална сол е най-полезната и най-чистата. Тя съдържа всички минерали и микроелементи, които се намират в човешкото тяло. Тази сол просто изчаква момента, в който да освободи съхранената в нея слънчева енергия и биофотонно съдържание. И това се случва когато добавим към нея вода. Подобен кристален воден разтвор представлява истински океан от енергия. Днес лекарите от областта на класическата и алтернативната медицина с успех използват натрупаните от прастари времена познания за “солената вода” - ‘’solle’’, получаваща се при комбинирането на хималайска кристална сол с притежаваща добри питейни качества изворна вода. Опитът им със сигурност заслужава нашето внимание, тъй като става дума за скритата мощ на естествените солени кристали. Колкото по-голям е бил натискът върху нея, толкова по-заредена с информация и енергия е кристалната структура. Тези каменни кристали имат най-добрата и най-пълната геометрична структура. Кристалната сол се промъква през планината от каменна сол, в участъците, където са били създадени най- благоприятни условия и необходимия натиск, под формата на прозрачна, белезникава, розова или червеникава жила. Колкото по-пълна е геометричната, квадратна форма на кристала, толкова по-голямо е количеството информация, точно както при диамантите.

Елементите в кристалната сол са толкова миниатюрни, че нашите клетки с лекота ги поемат в себе си и ги преработват. От геологичен аспект заради пълния и строеж кристалната сол е наричана халит, което идва от келтския израз ‘’hall’’ - вибрация, и ‘lit’’, lux, lue, licht - светлина, светилник. Което в свободен превод би означавало вибрираща светлина. Мощните и чисти кристали на хималайската сол не напразно се наричат бяло злато. В древни времена кристалната сол е била запазена само за членовете на кралските семейства, затова я наричали още кралска сол.

Истинската хималайска сол се мели ръчно. Цветът, съответно нюансът на Хималайската сол зависи от мястото, където е изкопана и варира от бял до тъмно червен. Напълно съхранена от външни замърсявания благодарение на Химлайския планински масив и получена чрез ръчна обработка, Хималайската сол със своите 84 минерала и микроелемента е невероятен дар от природата, който може да подпомогне нашия организъм благодарение на разностранния си ефект:
- солта може да осигури на организма 84 йонизирани минерала и микроелемента
- солта представлява силен естествен антихистаминик и затова се използва като силно немедикаментозно средство при лечението на респираторни заболявания и кожни болести (солени сауни, солени лечебни центрове на 300 метра под земята)
- солта е важна за превенцията на мускулните спазми
- участва в предотвратяването на прекомерното производство на слюнка
- солта е с жизнено важно значение за създаването на костната тъкан (фабрика за производство на костна тъкан)
- нормализира съня, тъй като притежава успокояващ ефект
- малко количество сол, поставено на върха на езика, предотвратява сухата кашлица
- солта е основата за предпазване от подагра, артрит, подуване
- солта поддържа сексуалността и либидото
- солта е в основата на комуникацията между нервните клетки
- солта е важна за прочистването на блокираните синуси
- солта е важна за абсорбирането на храната от червата
- солта е важна за създаването на енергия от “водната централа” и за пренасянето и до клетките
- солта е важна за балансирането на нивото на кръвната захар
- единствено солта има жизнено важно значение за предотвратяването на киселинността в тялото, особено в мозъчната тъкан (регулатор на Ph)
- солта е важна за регулирането на кръвното налягане, противно на заблудата, че солта повишава стойностите на кръвното налягане

Днес приложението на Хималайската сол е широко:
От блокове хималайска сол са построени така наречените солени стаи, ексклузивни лечебни центрове за пациенти с кожни заболявания и респираторни проблеми; за подобни проблеми се изработват специални лампи от хималайска сол, които се използват и за намаляване на облъчванията от компютри и друга техника в близост до нас. Освен лампите се изработват и други предмети: свещници, вази, декоративни предмети, сапуни...

Чистата сол, приемана под формата на таблетки, задоволява ежедневните нужди от основните 84 минерала и микроелемента, от които организмът се нуждае. Днес Хималайската сол все по-широко се използва и в кулинарията.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Всички статии, публикувани на този сайт са от "RSI продукти" и "Инфо"