Витамини - движещата сила на живота

ВитаминиНищо не функционира без витамини!
Витамините не са чудодейни елексири, но в днешно време са абсолютно необходими за растежа и развитието на организма, за жизнения тонус и общото физическо здраве. Те имат множество роли и задачи в организма. Засилената мускулна дейност, увеличеното внасяне на протеини и въглехидрати... значително увеличава дневните нужди от витамини. Тогава, освен с храната, необходимо е те да се въвеждат допълнително чрез витаминни препарати. Тъй като различните витамини участват в много фази на различните физиологични процеси, внасянето на един витамин в по-голямо количество изисква внасянето и на други витамини в определени съотношения.

Какво представляват и за какво служат витамините?
Витамините са органични субстанции, които регулират жизнените процеси, необходими за нормалния метаболизъм на клетките, тъканите и органите. Тъй като организмът не може да си ги произведе в достатъчни количества, налага се витамините ха се внасят заедно с храната. Витамините са необходими не само при настинка или пък за хубава кожа, коса и нокти, както обикновено се смята, но и за функционирането на редица ензимни процеси, за обмяната на веществата, изграждането на различни съединения, т.е. за цялата "химия" в нашето тяло. Те не са източници на енергия, нямат калорична стойност и не представляват строителен материал на човешкото тяло.

Тяхната роля е регулираща, тъй като катализатори те допринасят за правилната обмяна на веществата, съответно за нормалните метаболични процеси, като се включват в борбата срещу многобройните промени, настъпващи в процеса на стареене. Витамините подпомагат разграждането на въглехидратите, мазнините и протеините, участват в градежа и възобновяването на тъканите, действат благоприятно върху имунната и кръвоносната система и предотвратяват появата на много болести.

Името им идва от латинската дума VITA – живот, а до днес са познати над двадесет витамина. Специфичните нужди на всеки човек от витамини са индивидуални и подлежат на промени. Така например от повече витамини се нуждаят активните и пасивните пушачи, младежите във фазата на растеж и развитие, по-възрастните хора. Липсата на витамини в организма може значително да наруши качеството на живот, тъй като най-често се изразява в прекомерна умора, отпадналост и раздразнителност.

Много често липсата на витамини дори не се забелязва, или пък се открива сравнително късно. Лесно ще разпознаете симптомите при липса на витамини: умората ви спохожда твърде често, липсва ви концентрация, чувствате се отпаднали, а също и доста раздразнителни и изнервени, с намалена трудоспособност. Трябва да отделите сериозно внимание на всички тези симптоми и да помислите как го-качествено на снабдите организма си с допълнителни количества витамини.

Различаваме мастно разтворими и водоразтворими витамини! Мастно разтворими са витамините A, D, Е и К. При достатъчно внасяне заедно с храната, организмът може да ги складира за по-дълъг период от време. Към водоразтворимите спадат витамините В1, В2, В6, В12, фолиева киселина, ниацин, пантотенова киселина, биотин и витамин С. Освен витамин В12, тялото може да ги съхранява само в малка част. Затова е особено важно постоянното им внасяне в организма.

Витамини антиоксиданти
Витамините А, С и Е са най-силните витамини-антиоксиданти, които са известни. Витамин А унищожава ефикасно свободните радикали. Витамин С е известен на всички, често го наричат защитник на другите антиоксиданти в нашето тяло. Витамин Е е мастно разтворим и е защитник на клетъчната мембрана, както и на другите тъкани, съдържащи липиди.
Витаминитеса необходими за нормалната работа, растеж и развитие на организма, за жизнения тонус и общото физическо и психическо здраве.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Всички статии, публикувани на този сайт са от "RSI продукти" и "Инфо"