Бета каротин - вътрешен щит


Състав: бета каротин (провитамин А с калциев пантотенат B5)

Приложение:
  • за поддържане на добро зрение и защита срещу вредни влияния
  • преди излагане на слънце, по време на слънчеви бани
  • предпазва лигавицата на дихателната, храносмилателната и пикочната система
  • защита срещу вредното излъчване на компютъра и телевизионния екран
  • защита срещу вредното въздействие на свободните радикали
  • за изграждането, защитата и здравата структура на кожата, косата и ноктите
  • за равномерното натрупване на пигмента в кожата без поява на петна
  • подпомага процеса на здравословно потъмняване и предпазва от вредните UV-лъчи
  • предпазва кожата отвътре навън
  • забавя процеса на стареене на кожата

Необходим витамин за да бъде кожата здрава - вътрешен щит
Бета каротинът е необходим за здравата кожа. Със своето антиоксидантно действие той предпазва клетките от увреждания като елиминира действието на опасните свободни радикали. Затова е важен не само за защитата на вътрешните тъкани и кожата, но и на лигавицата, чиято голяма площ е подложена на вредното въздействие на различни вещества. Точно затова някои учени му отреждат важна роля в превенцията на рака. 

Бета каротинът е известен като провитамин А, но само в количества, които са необходими на нашия организъм. За разлика от витамин А бета каротинът не може де натрупа в токсични дози, тъй като организмът контролира превръщането на бета каротина във витамин А. Що се отнася до самия витамин А, той е тясно свързан с нашето зрение, отстранява страха от светлината, нощната слепота и далтонизма, действа като "витамин на красотата" върху кожата, правейки я гладка и опъната, предотвратява косопада и чупливостта на ноктите, подпомага растежа и възобновяването на клетките. 

Една от задачите на бета каротина, т.е. провитамин А е да неутрализира и да обезвреди така наречените свободни радикали, възникващи под влиянието на слънчевите лъчи в нашия организъм. Така провитамин А допринася за ограничаването и предотвратяването на уврежданията по кожата, възникнали при излагане на слънце без достатъчна защита, респективно действа като защитен фактор срещу вредните UV-A и UV-B слънчеви лъчи. Същевременно пигментът на каротина допринася за равномерното потъмняване на нашата кожа. 

Редица научни експериментални изследвания разглеждат подробно действието на каротина като защитен фактор срещу вредното действие на слънчевите лъчи върху кожата. В едно от тях участниците в продължение на 6 седмици приемат количество от 50 мг бета каротин на ден (около 9 капсули), съответно 25 мг на ден (около 5 капсули) в продължение на 12 седмици. Не са забелязани никакви странични ефекти, а посочените количества всъщност представляват нуждите от този витамин при лица с много светла кожа. Единственият страничен ефект може да бъде пожълтяването на кожата, което ще премине за няколко дни ако прекъснем приемането на бета каротин. 

Съществува богата научна литература, посветена на приложението на бета каротина в превенцията на раковите заболявания. 

Слънцето е необходимо на всички хора точно колкото и въздуха, който дишаме. И то не само за да изглеждаме добре - здравословният загар всъщност е част от общото състояние на нашето здраве. В този случай слънцето е и лекарство. От друга страна днес слънцето повече от всякога проявява и лошите си страни поради изтънелия озонов слой на планетата и ни кара да се отнасяме към него с повишено внимание. Затова превенцията е особено важна и за нея трябва да се помисли 4 до 6 седмици преди първото излагане на слънце. Жадните за повече слънце трябва добре да се подготвят за първите слънчеви бани и да ги дозират правилно, в това число и посещенията на солариума. Именно затова започнете на време вътрешната защита с капсулите бета каротин.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Всички статии, публикувани на този сайт са от "RSI продукти" и "Инфо"