Зелето и неговите "роднини" - лековитите храни


ЗелетоМного-много не ни харесва да готвим зеле и производните му, защото миризмата докато го приготвяме не е от най-приятните. Причината за това е високото съдържание на богати на сяра съединения - т. нар. сулфорани. Със сигурност обаче ще сгрешим, ако не включваме редовно тези зеленчуци в менюто ни, защото споменатите съединения са изключително полезни и притежават доказано благотворно действие върху лигавицата на червата, а също така укрепват имунната система. Освен това те притежават силно антипаразитно действие, което е изключително важно за храненето на децата в предучилищна и училищна възраст.

И понеже настъпва сезонът на къдравото и обикновеното зеле, а и на карфиола, нека да се възползваме от това! Къдравото (Савойско) зеле (Brassica oleracea var. sabauda) е възникнало от своя предшественик - обикновеното (главесто) зеле (Brassica oleracea var. capitata) и в хранително отношение е значително по-богата храна в сравнение с обикновеното. Изобилието от въглехидрати, масти и белтъчини го нарежда сред т.нар. енергийни зеленчуци. И по съдържание на витамини къдравото зеле обхваща много по-широка палитра отколкото обикновеното. 

И двата вида зеле съдържат витамини от групата В и каротин, но отново трябва да напомним, че при къдравото зеле те са в доста по-голямо количество. Къдравото зеле е рекордьор и по съдържанието на калий, желязо и магнезий. За разлика от обикновеното главесто зеле, къдравото не е подходящо за туршии и това е най-големият му недостатък. Като растение обаче то е доста приспособимо към различните метеорологични условия, така че отделни видове могат да се произвеждат целогодишно. 

Особено успешен е един от видовете, който се отглежда в северните крайморски части на Хърватия и в Истра, т.нар. бросква. Този вид зеле освен глава създава и големи листа, и е много издръжлив на студ. Бросквата заедно с рибата, зехтина и виното са особено характерни за средиземноморската кухня. Зелевите зеленчуци съдържат съединението 3-индол-карбинол, което е известно с дието-терапевтичните си свойства и представлява един от най-качествените хранителни компоненти с подчертано лечебни свойства. 

След проведени многобройни лабораторни опити е доказано, че това съединение е много ефикасно за предотвратяването на появата на карцином на простатата и на дебелото черво. Освен това заради подчертано противовъзпалителното им действие, продължителното консумиране на зелеви култури, съдържащи 3-индол-карбинол, предпазва организма от хронични възпаления, както и от автоимунни заболявания. Френските учени са доказали, че големи количества 3-­индол-карбинол се съдържат и в брюкселското зеле. Съществуват доказателства, че и сухите екстракти от цвят на броколи също съдържат големи количества от това съединение.

Към тази група спада още един зеленчук - карфиолът. В диетотерапията това е много ценен продукт, а и последните научни изследвания го доказват многократно. Препоръчва се за превенция и при лечението на различни тумори, при всички гастроинтестинални болести, при акне, астма, бронхити, чревни паразити, детски глисти, облекчава последиците от диабета. Препоръчва се карфиолът да се яде суров, нарязан на дребно и то по няколко пъти на ден. Трябва да подчертаем и това, че цветчетата на карфиола се разграждат далеч по-бързо и лесно ако се консумират сурови, а не готвени.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Всички статии, публикувани на този сайт са от "RSI продукти" и "Инфо"