На прага на есента пазарът изобилства с всякакви плодове - кой от кой по-вкусен и ароматен, така че сега е моментът да се развихрите като добри домакини и приготвите вкусни сладка, мармалади или конфитюри, които да ви заслаждат живота през зимата. Само си припомнете неповторимия аромат, носещ се из цялата къща, докато ги приготвяте!
Може би ви е известно, а може би не, че тази традиция датира още от времето на Римската империя, а този вид плодови вкусотии и до ден днешен предизвиква уменията и въображението на всички сладокусци и кулинари-експериментатори, склонни да се впуснат в тази прекрасна авантюра и да намират все нови и нови комбинации от тези прекрасни дарове на природата - плодовете.
Предлагаме ви няколко рецепти за вкусни и изпълнени с въображение сладости. Не бива да се притеснявате, че консумирайки ги, внасяте в организма само празни калории. При варенето те все пак запазват повечето от хранителните си съставки, така че освен вкусни са и здравословни. Поставени в подходящо стъклено бурканче, украсени с карирана кърпичка и пръчица канела, те могат да се превърнат и в уникален и вкусен подарък.
Обелете крушите и ги почистете от семките. Поставете ги в Титановата тенджера и ги сварете в малко вода. Когато омекнат, отцедете ги от водата, пасирайте и добавете захарта и лимоновия сок. Всичко заедно варете около един час. След това изсипете в сухи буркани, затворете и съхранявайте на тъмно и хладно място.
Продукти (за 1 буркан): 1,2 кг кестени (за 750 г варени и почистени кестени), 400 г бяла кристална захар, 1-2 пак. ванилия, 100 мл ром, 20 г готварски шоколад, 100 мл вода
Продукти: 3-4 кг черно грозде, 1 кг. захар за желиране, 2-3 пресни лимона
Измийте гроздето добре и го оставете да се отцеди. Отберете само здравите зърна и ги поставете в Титановата тенджера, като налеете вода колкото да ги покрие. Щом сместа заври, намалете температурата и варете около 1 час. Когато зърната се разварят добре, изчакайте да се охладят, а след това прецедете сока им през чиста марля или гъста цедка. Измерете количеството на прецедения сок - на литър сок се слага 1 кг захар за желиране. Смесете ги добре, добавете изцедените лимони. Отново варете на слаба температура в продължение на около 40 мин., докато сместа не се сгъсти. След като сте получили гъста маса, оставете я да се охлади за около 20 мин. Изсипете мармалада в загрети във фурната стъклени буркани. Ако ще правите по-големи количества, можете да добавите и консервант, за да бъде по-траен. Готовият мармалад се съхранява на тъмно и хладно място.
0 коментара:
Публикуване на коментар