Есен в буркан


Есен в бурканНа прага на есента пазарът изобилства с всякакви плодове - кой от кой по-вкусен и ароматен, така че сега е моментът да се развихрите като добри домакини и приготвите вкусни сладка, мармалади или конфитюри, които да ви заслаждат живота през зимата. Само си припомнете неповторимия аромат, носещ се из цялата къща, докато ги приготвяте!

Може би ви е известно, а може би не, че тази традиция датира още от времето на Римската империя, а този вид плодови вкусотии и до ден днешен предизвиква уменията и въображението на всички сладокусци и кулинари-експериментатори, склонни да се впуснат в тази прекрасна авантюра и да намират все нови и нови комбинации от тези прекрасни дарове на природата - плодовете.

Предлагаме ви няколко рецепти за вкусни и изпълнени с въображение сладости. Не бива да се притеснявате, че консумирайки ги, внасяте в организма само празни калории. При варенето те все пак запазват повечето от хранителните си съставки, така че освен вкусни са и здравословни. Поставени в подходящо стъклено бурканче, украсени с карирана кърпичка и пръчица канела, те могат да се превърнат и в уникален и вкусен подарък.

Петмез от круши
крушиПродукти: 1 кг круши, 500 г кафява захар, сокът на 1 лимон
Обелете крушите и ги почистете от семките. Поставете ги в Титановата тенджера и ги сварете в малко вода. Когато омекнат, отцедете ги от водата, пасирайте и добавете захарта и лимоновия сок. Всичко заедно варете около един час. След това изсипете в сухи буркани, затворете и съхранявайте на тъмно и хладно място.

Конфитюр от кестени
кестениПродукти (за 1 буркан): 1,2 кг кестени (за 750 г варени и почистени кестени), 400 г бяла кристална захар, 1-2 пак. ванилия, 100 мл ром, 20 г готварски шоколад, 100 мл вода
Поставете кестените в Титановата тенджера, залейте ги със студена вода и варете около 1 час и 15 минути. Вече сварените кестени отцедете и с нож отрежете "шапчицата" откъм по-широката им страна, а след това извадете вътрешността им. Така почистените кестени се пасират много добре. Смесете водата и захарта и варете на слаб огън докато захарта се разтопи. Прибавете ванилията и пасираните кестени. Варете всичко заедно около 15 минути. Прибавете рома и варете още 10 минути на слаб огън. Свалете от огъня получената смес и прибавете натрошения на дребни парченца готварски шоколад. Когато шоколадът се разтопи, налейте конфитюра в горещ стерилизиран буркан. Оставете го да се охлади на стайна температура, а след това съхранявайте на хладно и тъмно място.

Мармалад от грозде
гроздеПродукти: 3-4 кг черно грозде, 1 кг. захар за желиране, 2-3 пресни лимона
Измийте гроздето добре и го оставете да се отцеди. Отберете само здравите зърна и ги поставете в Титановата тенджера, като налеете вода колкото да ги покрие. Щом сместа заври, намалете температурата и варете около 1 час. Когато зърната се разварят добре, изчакайте да се охладят, а след това прецедете сока им през чиста марля или гъста цедка. Измерете количеството на прецедения сок - на литър сок се слага 1 кг захар за желиране. Смесете ги добре, добавете изцедените лимони. Отново варете на слаба температура в продължение на около 40 мин., докато сместа не се сгъсти. След като сте получили гъста маса, оставете я да се охлади за около 20 мин. Изсипете мармалада в загрети във фурната стъклени буркани. Ако ще правите по-големи количества, можете да добавите и консервант, за да бъде по-траен. Готовият мармалад се съхранява на тъмно и хладно място.

Конфитюр от портокали
ПортокалиПродукти (за 1 буркан): 700 г портокали, 1,25 л вода, 700 г захар, 60 г пектин
Измийте добре портокалите и ги подсушете. Разрежете ги вертикално, обърнете разрязаната страна надолу и я нарежете на тънко. Отстранете семките. Поставете парченцата портокал в Титановата тенджера и ги покрийте с вода. Отделно поставете семките в гъста памучна марля, завържете я добре и поставете и нея в тенджерата. Варете на слаб огън около 45 минути, докато портокалите омекнат. След това прибавете пектина и захарта и продължете да варите на умерен огън още десетина минути. Свалете от огъня и изчакайте 15-тина минути, а след това изсипете конфитюра в стъклените буркани и оставете да се охлади.Затворен в буркан и съхраняван в хладилник, конфитюрът може да изтрае около един месец.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Всички статии, публикувани на този сайт са от "RSI продукти" и "Инфо"