Затлъстяването – враг на здравето


Затлъстяване
Може би с редки изключения, почти всеки от нас поне веднъж в живота си се е запитвал дали не трябва да свали някой и друг излишен килограм или поне как да запази изваяната си с толкова мъка стройна фигура. Интересът към стройната фигура е напълно обясним с желанието на повечето хора да изглеждат добре - както за себе си, така и за другите около тях. Обикновено през лятото нашите дрехи повече откриват, отколкото покриват тялото. Тогава разбираме, че сме добавили в талията и по други места по някой излишен сантиметър, че тялото ни е поизгубило своята гъвкавост и хубост.

Ако обаче размислим по-задълбочено, естетическото възприятие е най-малкият проблем при затлъстяването. По-големият проблем е, че излишните килограми могат сериозно да застрашат нашето здраве. Увеличеното тегло води със себе си риска от повишаване на кръвното налягане и от болести на кръвоносната система, диабет, заболявания на храносмилателната и дихателната система, дори и рак.

Причината за загубата на стройната линия е добре известна на всички: ако в тялото се внесат повече калории отколкото могат да се изразходват, излишната енергия ще се превърне в мазнини. И днес е валидно познатото старо правило за определяне на така нареченото нормалното тегло: височината минус 100. Понякога се споменава и идеалното тегло, което се изчислява когато нормалното тегло се намали с 10 %. Но тъй като все пак телесното тегло е индивидуална категория, трудно е да се вмести в някаква математическа формула. Затова днес обикновено се говори за теглото на "доброто настроение", т.е. теглото с което даден човек се чувства здрав и изглежда добре. И все пак, това тегло не бива да надхвърля с повече от 5 % нормалното тегло.

Натрупването на килограми е резултат от генетични, психологични, социално-икономически и културни фактори. Най-често обаче наднорменото тегло е резултат от нездравословния начин на живот (неправилно хранене, прескачане на яденета, поемане на храни с висока енергийна, но с ниска хранителна стойност), както и на заседналия начин на живот (липса на достатъчно движение).

Специалистите от Световната здравна организация предупреждават, че затлъстяването е сериозен здравословен проблем: то е съпроводено с високо кръвно налягане и проблеми с кръвоносната система, тъй като сърцето не обича сланините, с появяване на мазнини и захари в кръвта, със заболявания на жлъчката и омазняване на черния дроб, с риск от ракови заболявания, белите дробове също са притиснати от мазнините, претоварват се скелета и ставите, боледуванията са по-­чести.

Трябва да си признаем, че не проявяваме особено постоянство ако се налага да изпълняваме някаква програма за отслабване, но преди да се откажем от нея, добре ще е да размислим за всичко споменато. Без всякакви заобикалки, "ако" и "но", трябва да признаем, че в много случаи съвременният човек просто е много дебел. Защото в много случаи и днес се придържаме към начина на хранене, който е бил характерен за времената когато физическата дейност и излизането на чист въздух са били ежедневие.

Днес животът е по-удобен, въпреки че храната, която поглъщаме е все така калорична както и преди. Това причинява на организма допълнителни натоварвания, особено при по-възрастните хора. Кое е най-важното за здравословното хранене? Да се ядат по-малки порции и полека. Храносмилането започва още от устата, затова храната трябва да се сдъвче добре. Трябва да се ядат много пресни плодове и зеленчуци. Те съдържат много жизнено важни витамини и минерали. Не яжте твърде много месо, тъй като можете да си осигурите необходимите белтъчини и от млечните продукти - прясното и киселото мляко, кашкавала и сиренето. Яжте по-малко животински и растителни мазнини, а от растителните наблегнете на онези от тях, които са богати на ненаситени мастни киселини. Намалете консумацията на бяла захар: освен че е лоша за зъбите, тя инхибира храносмилането и изразходва необходимите за организма витамини. Заместете бялата захар с кафява или с мед. Приемайте достатъчно баластни вещества, както и повече пълнозърнести продукти (ориз, тестени изделия). Намалете консумацията на сол. Заместете богатата на натрий готварска сол с друга, която е с намалено съдържание на натрий. Вашият организъм ще ви бъде благодарен.

Известно е, че за да отслабнеш след хронично затлъстяване и да поддържаш нормално тегло се изискват доста усилия - това е тежък и трънлив път, по който сме подложени на различни изкушения и изненади. Основното условие за постигане на успех е да сме взели решение и да сме си поставили ясна и разумна цел.

Как да постигнем здравословно телесно тегло? Никак не е лесно, но важното е да елиминираме лъжливото чувство за глад, да коригираме лошите си хранителни навици и да възстановим нарушения метаболизъм. Важното е да бъдем упорити, да се придържаме към начертания план, да проявим търпение и повече от всичко добро желание! Балансираното хранене, богато на витамини и минерали, поддържа тялото ни красиво и здраво. Зле балансираното хранене, прекалено изобилните порции и бедната на хранителни вещества храна водят до нарушения в човешкия метаболизъм и тогава препаратите за регулиране на апетита и за прочистване на организма могат да ни бъдат много полезни.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Всички статии, публикувани на този сайт са от "RSI продукти" и "Инфо"