Храната като лекарство - диетотерапия при някои болести

Храната като лекарствоБлаготворният ефект на някои храни върху човешкия организъм е отдавна известен. От видовете храна, както и от нейното количество, зависи хармоничната работа на твърде сложната система на метаболизма в човешкия организъм. При болните хора този процес може да бъде нарушен, което прави организма по-чувствителен, а с погрешния начин на хранене - и по-застрашен в хода на лечение. Диетотерапията представлява предписан начин на хранене чрез специален подбор и кулинарна обработка на храните, както и брой и разпределение на храненията. Тя трябва да съответства на биологично-нутритивните нужди на организма, както и на вида и степента на заболяването.

Ето как отделни болести или състояния могат частично да бъдат лекувани и чрез нутритивна терапия:

Ревматични болести
Препоръчва се приемане на допълнителни витамини и минерали. При отделни индивиди благоприятно се отразява вегетарианският тип хранене. Задължително е да се приемат Омега-3 мастни киселини и да се яде синя риба.

Гастрит и други стомашни
Какви храни би трябвало да се избягват когато има склонност към гастрит:

• Кафе, алкохол (бирата може да създаде големи проблеми)
• Прясно изцедени сокове от лимон и портокал
• Шоколад
• Кубчета бульон
• Пресен млад лук
• Доматен концентрат

Най-полезната вечеря - задължително най-малко 2-3 часа преди спане.

Леки протеинови храни:
• Филе от бяла риба, леко сварени зелени зеленчуци (блитва, спанак, цикория)
• Филе от немазно бяло месо (пуешко, пилешко, телешко) и салата от сладък копър, подправена със зехтин
• Твърдо сварено яйце и две половинки картоф, запечени със зехтин, салата от листата на глухарче
• Прясно краве сирене и пълнозърнест хляб, салата от рукола
• Соеви шницели с ориз
• Моцарела със зехтин, една шепа бадеми
• Ацидофилно мляко с овесени ядки
• Преди спане да се изпие някакъв билков чай (коприва, липа, акация)

Алергии (сезонни) и астма
Общата препоръка към всички, склонни към алергии и уртикарии е да използват в храненето си много листни зеленчуци с тъмнозелен цвят и плодове с жълт и оранжев цвят, тъй като те съдържат бета-каротин, предтечата на витамин А. Трябва да се избягват храни, съдържащи консерванти като тартазин (Е102) и бензоат. Освен това не се препоръчва включването на храни с високо съдържание на аминокиселината хистидин, веществото от което се създава хистамина. Храните, съдържащи определен процент хистамин или неговия предтеча са: ферментирали напитки (бира, вино), белтък, шоколад, трайни сирена, горски плодове, миди и раци, домати.

За сезонните алергии и астмата е необходимо:
• В храненето да се въведат Омега-3 мастни киселини (или под формата на хранителни добавки)
• Да се пие чай от коприва и розмарин

Главоболие (в това число мигрена)
Някои храни като сирене, вино, шоколад, цитрусови плодове, често провокират главоболие. Всъщност, по-важното е не какво, а кога се яде. Ако се храните нередовно, съответно по-продължително не приемате храна, това предизвиква намаляване на нивото на захарта в кръвта, което от своя страна предизвиква пристъп на глaвоболие. Трябва да се яде по малко, но често. И още едно предупреждение: когато желаете да стабилизирате нивото на захар в кръвта, най-лошото, което можете да направите е да хапнете нещо сладко. Така нивото на захар ще се повиши прекалено бързо, в резултат на което тялото ще реагира с производство на повече инсулин, хормона, който разгражда захарта, затова нивото на захар ще спадне още повече. По-добре ще е да хапнете нещо, което е сладко и богато на влакна, например банан или бисквита, пресен или сушен плод. Ако често страдате от мигрена, опитайте се да си водите хранителен дневник, в който да записвате ефекта от определена храна. Обезводняването също може да доведе до главоболие, затова пийте много течности, най-малко 6 до 8 чаши дневно.

Храната е наша ежедневна жизнена необходимост, затова добре разработената диета, съответно диетотерапията представлява най-добрата инвестиция за здравословно бъдеще.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Всички статии, публикувани на този сайт са от "RSI продукти" и "Инфо"