Остеопорозата - превенция и допълнения към храненето


За да посрещнем менопаузата подготвени, за да избегнем опасностите, свързани с рисковите счупвания на костите, необходимо е през целия ни живот да използваме храни, богати на калций и фосфор. Още по-важно обаче е да бъдем физически активни и да извършваме постоянни физически дейности.

Остеопорозата, която засяга най-малко 15-20% от жените в периода на постменопаузата, представлява болест, считана за последица от нарушения в метаболизма.

Проявленията ѝ засягат скелета и се характеризират с намаляване на костната маса и нарушения в архитектурата на костите, които стават порьозни подобно на гъба. Последиците от тези нарушения са най-вече увеличеният риск от счупвания на костите, трудното им, понякога дори невъзможно повторно зарастване, както и ошипяването.

Важно е да се подчертае, че тази болест е асимптоматична, т.е. не се проявява чрез определени симптоми, така че почти винаги се диагностицира едва след вече получено счупване на костите. Именно по тази причина днес ударението все повече се поставя върху информираността на хората и особено на жените, върху редовните прегледи и специални изследвания, измерващи плътността на костната маса (дензиометрия на костите), за да може възможно най-рано да се диагностицира вече появилата се остеопороза или тенденцията за нейното възникване. Това е изключително важно, тъй като в такива случаи засегнатото лице трябва да промени своите жизнени навици, приспособявайки се към тази болест, която не е тежка, но е твърде неприятна и би могла да доведе до трайна инвалидност.

Терапиите, с които разполагаме днес – хормони, бисфосфонати, алендронати, т.е. молекули, които инхибират действието на остеокластите – клетките, разрушаващи костите, могат да намалят риска от поява на счупвания с повече от 50%. Затова, в случай че има съмнения за развитие на остеопороза, добре е да се започне терапия, още повече че днешните препарати в много по-голяма степен са съобразени с пациентите, така че някои от тях се приемат веднъж седмично.

Освен лекарствата и храненето, което трябва да осигурява достатъчни количества калций и фосфор, необходимо е редовното провеждане на определени физически дейности. Най-добрият вид спорт е този, който осигурява “удрянето” на костите в твърда основа, като например скачане на въже, а също така и каране на колело, плуване, бързо ходене, които също допринасят за укрепването на скелета.

Би трябвало да знаете нещо много важно: всеки път, когато подскочите или когато мускулът ви се контрахира (свива), се освобождават вещества, стимулиращи появата на клетките, формиращи костите – остеобласти. Лятото е идеалното време за придобиване на полезни спортни навици. Възползвайте се от него – направете си въже са скачане, започнете да карате колело или да си правите кросчета с бързо ходене. Достатъчно е да скачате по десетина минути два пъти на ден, или пък да карате колело или ходите бързо половин час дневно. Повярвайте, дори и най-скъпите кремове или центрове за разкрасяване не биха могли да заместят това, което ще направите за себе си и което ще почувства вашето тяло!

Продукти, които трябва да включим в храненето и да им отдадем предимство:
• соя, боб, леща, леблебия
• зеле, карфиол, броколи, картофи
• тестени продукти от интегрално брашно
• мляко и ферментирали млечни продукти
• бяло месо и синя риба
• ябълки, круши и цитрусови плодове
• зехтин (extra vergine), тиквено масло, сусам и сусамово масло
• подправки: канела, каранфил, розмарин, къри (куркума), лук и чесън
• готови препарати: цинк, манган, хром, витамин C, E

От богатия асортимент на RSI препоръчваме суплементите (хранителните добавки), които подпомагат превенцията и лечението на остеопорозата.

Таблетки Магнезий и Калций – за здрави кости на млади години и превенция на остеопорозата на старини.
• изключителна минерална хранителна добавка
• запазва костите и костната маса
• превенция на остеопорозата
• отпуска мускулните спазми
• защита за сърцето и кръвоносните съдове
• облекчава стреса

Алое Вера - еликсир на дълголетието! Здравето е във ваши ръце.
• усилват имунитета и оказват позитивно действие върху всички органи
• пречистват кръвта и лимфата
• действат благоприятно на имунната система
• унищожават бактериите и гъбичките
• помагат за доброто настроение

Капсули с масло от Нощна свещица – хранителни вещества за ежедневна енергия и сила, събрани само в една капсула!
• маслото от нощна свещица съдържа ОМЕГА 6 ненаситени мастни киселини
• природен антидепресант
• помага за хормоналното равновесие
• облекчава ПМС
• помага при мастопатии
• противовъзпалително действие при различни възпалителни процеси, дерматити и екземи
• препоръчва се като хранителна добавка при хора със заседнал и нездравословен начин на живот, при непълноценно хранене

Коензим Q 10 - задължителен за всеки, който иска да живее дълго, здравословно и качествено!
• Q-10 е коензим, който активира клетъчната енергия
• подмладява и освежава
• помага при отслабнал имунитет, възпаления и инфекции
• препоръчва се за лица на средна възраст, както и в зряла и напреднала възраст

1 коментар:

  1. Отн.: Превенцията
    ...би следвало да започне с превенция срещу всякакви басни и мантри, които явно и очевидно не работят.
    Нито някой някога е отслабнал трайно с ограничения в храна, нито пък си е оправил костите със сирене и прясно мляко.
    1. Мантра No.1 -Ако ядем калций в индустриални количества ще имаме страхотни кости
    Костите не са от Ca. Те са протеин с шуплеста структура, който наред с калций съдържа и други минерали. Да не говорим, че хората над 10 год. възраст дори нямат храносмилателен ензим за прясно мляко. Има и клинични изследвания, които установяват, че безразборната консумация на Ca увеличава рисковете за здравето.
    2. Мантра No.2 -Ако тичаме и спортуваме всичко ще е точно
    По принцип да, но не и ако въздухът е замърсен, запрашен и 'освежен' с мухъл и радон от мазето. Не съм експерт по метаболизъм, но аеробика на замърсен с плесени и бактерии въздух не ми звучи много здравословно
    3. Мантра No.3 -Месото и алкохолът били пагубни и фатални за костите
    За злоупотреба с червено месо и дреболии - да, но не и за бялото птиче месо, рибата, печено агнешко ... и тъмно-червено вино, които в малки и умерени количества са дори полезни
    4. Мантра No.4 -Киселото мляко е панацея за здраве и дълголетие
    По принцип да ...ако изобщо е кисело мляко с живи Lactobacillus и Bifidobacterium, защото много са майсторите от хранителната промишленост, мераклии да убиват бактериите в крайния продукт (за да му се запазел вкуса и подобрял срока на годност).
    Сега, нишестето няма да го коментираме -който се съмнява, че в млякото има някакво нишесте да си капне капка йод в гребка от кисело мляко и да види дали ще остане оранжево (без нишесте ... вероятно и с живи бактерии) или тъмносиньо (псевдо кисело-млечен продукт, който се представя за кисело мляко, и който има повече нишесте, отколкото някакво мляко).
    5. Мантра No.5 -Картофите и морковите били полезни
    Да, ако не са пържени в царевично ГМО олио.
    Но даже и олиото да е студено пресовано, пържената скорбяла винаги има нанопластмаса - карциногененен акриламид, както и тефлон.
    6. Мантра No.6 -Причините били високото кръвно, наднорменото тегло и неправилното движение
    Да, обаче не е точно така ... и истинските причини не са точно тези.
    Костната тъкан е просто вид съединителна тъкан (както кръвта) с висока плътност и когато небрежния начин на живот и безотговорността на общината ни карат да дишаме системно въздух с NO2, VOC (летливи органични вещества), SO2, CO2, CO, PM10 (прахови частици 10 микрона), PM2.5 (прахови наночастици 2.5 микрона); да пием хлор (Cl) и арсен (As) от питейната вода, и когато никой не се интересува от замърсяванията с кадмий (Cd) и олово (Pb) (от автомобилите напр. или от консервираните храни), нито от съдържанието на бифенил А в чашките за кафе ... трудно ще може да констатират реалните причини.
    Забравихме живака от пломбите ... и от замърсяването на почвата покрай безразборно изхвърляните батерии и електрически крушки.
    Живакът в кръвта (дори при концентрация 10^-6) прави комплекс с водата и затлачва всички тежки метали в кръвта ... а когато кръвта е затлачена години наред, в един момент това може да премине и в други тъкани.
    Причините не са високото кръвно и наднорменото тегло (които на практика също са следствия от интоксикации), а по-скоро системна интоксикация на организма с живак и тежки метали и влошената киселинност (pH) на кръвта ... както и на някои тъкани (не само от свободните радикали, но и от дисбаланс на CO2, който дишаме или пием безразборно под формата на безалкохолни), за компенсирането на която организмът започва да взема каквото намери и откъдето му попадне ... от зъбите ... или от костната тъкан.
    Превенцията може да започне като начало с повсеместна ситуационна осведоменост на населението: за боклуците в храните, които консумираме; със замърсяването на въздуха; за източниците на замърсяване на почви и води; и за видовете интоксикации на организма, вкл. странични ефекти от безразборна консумация на медикаменти ... както и запознаване с мерките за намаляване на рисковете.

    ОтговорИзтриване

Всички статии, публикувани на този сайт са от "RSI продукти" и "Инфо"