Как да запазим мотивацията си

мотивацияДа бъдеш мотивиран означава да бъдеш успешен. Мотивацията е необходима на всички ни, за да прогресираме и най-вече – за да живеем щастливо и пълноценно.

Защо губим мотивация:
Липса на самочувствие - Ако не вярвам, че ще успея, какъв е смисълът да опитвам?
Липса на фокус – Ако не зная какво точно желая, как да го постигна?
Липса на посока – Ако не знам какво да правя, как да се мотивирам да го направя?

В днешно време, когато медиите ежедневно ни засипват с негативни информации и лоши новини (криза, болести, убийства...), трудно можеш да запазиш своя оптимизъм и позитивна нагласа, да продължиш да вярваш в по-доброто утре. Затова все по-често се затваряме вкъщи, изплашени и обезверени, с единствената мисъл: “Само да ме оставят на мира”. Все по-често, изгубили мотивация и цел, изпадаме в духовна криза, която ни отвежда далеч от основния смисъл на живота ни – да го изживеем усмихнати, изпълнени с любов, живот, какъвто заслужаваме.

Да запазиш мотивацията си, особено в днешно време, все по-често проблем. Постоянно се борим с негативните мисли, с паническия страх от неизвестното бъдеще. От време на време всеки изпитва съмнения, всеки се чувства подтиснат, но онова, по което успешните хора се различават от другите е, че успяват да се откъснат от подобни мисли и продължават да вървят напред.

За липсата на мотивация няма просто решение. Дори и ако веднъж сме победили този проблем, има вероятност той отново да ни споходи в някой бъдещ момент. Разковничето е в
способността ни да разберем собствените си мисли, да осъзнаем по какъв начин емоциите ни се отразяват върху тях. Би трябвало всеки да се научи да подхранва у себе си мотивиращите мисли, да неутрализира негативните и да се съсредоточи върху целите, които са пред него,да спре унищожителните мисли преди те да са станали доминиращи.

Как да увеличим самочувствието си?
Липсата на самочувствие е първият враг на мотивацията. Обикновено се явява в момент, когато сте концентрирани върху онова, което желаете, но не размишлявате за това, което вече имате. Когато само размишлявате за онова, което желаете, вашият мозък автоматично
измисля обяснения и създава отговори на въпроса защо все още не сте постигнали нещо. Всичко това намалява самочувствието, формира лоши навици, подхранва ревността, завистта към другите, които вече са постигнали нещо.

Начинът, по който можете да се освободите от подобни мисли е да си създадете позитивна позиция, да бъдете благодарни за онова, което имате. Преместете фокуса на вашите мисли от желанията към онова, което вече имате. Изгответе мислен списък на всички онези неща, с които се гордеете, за които сте благодарни, посочете всички досегашни свои успехи и сегашни предимства. Така ще осъзнаете колко компетентни и успешни сте всъщност. Това ще възвърне вашето самочувствие и мотивираност.

Може да ви се стори странно, но повтарянето на неща, които вече са ви добре известни, е изненадващо ефективно. И обратното – колкото по-негативно мислите, толкова повече негативни примери в тяхна подкрепа ще изфабрикува автоматично вашият мозък.

Концентрирайте се
Другият убиец на мотивацията е липсата на фокус. Често пъти много по-охотно се концентрирате върху онова, което не желаете, отколкото върху конкретната цел. По правило хората размишляват с термини на страха. Страхуваме се от бедността. Страхуваме се, че няма да ни отговорят. Страхуваме се, че ще станем за срам. Страхуваме се, че ще останем сами. Проблемът при подобен начин на размисъл е в това, че не ни подтиква към действие. Вместо да правим нещо, страхът изяжда мотивацията ни.

Затова първата стъпка за да се измъкнем от тези мисли е да дефинираме своите цели. След като целите са определени, някак от само себе си се налагат действия, които трябва да се предприемат за да се постигне желаната цел. Ако се страхувате от бедността, направете си план как да увеличите своите доходи. Той може да предвижда да продължите образованието си, или да се включите в някаква допълнителна форма на обучение, да си потърсите нова работа или някаква хонорарна дейност… Целта е да трансформирате своето
желание в конкретни стъпки.

Определяне на посоката
Ако фокусирането означава да имаш своя цел, то посоката означава ден след ден да следваш стратегията, която ще те отведе до тази цел. Липсата на посока убива мотивацията и води до отлагане. За пример можем да посочим хората, на които хем им се иска да си имат собствен блог, хем вместо ежедневно да пишат текстове (което би трябвало да е тяхната стратегия), те прекарват дълги часове в четене на чужди блогове. Естествено, това убива мотивацията им.

Ключът към определянето на посоката е в идентифицирането на дейността, която може да ви доведе до успеха. За всяка цел подберете съответните дейности, които със сигурност си струва да предприемете и избягвайте тези, които само биха погълнали напразно времето ви. Когато мотивацията ви започне да отслабва, отново ревизирайте плана си като добавите поне една-две нови дейности, които си струват усилията и могат да ви помогнат да осъществите целта си.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Всички статии, публикувани на този сайт са от "RSI продукти" и "Инфо"