Здравословно хранене през лятото


През дългите зимни месеци болшинството от нас с голяма вероятност прибавят по някой и друг килограм към теглото си. Мазната и тежка храна, която през зимата ни “топли”, показва своя негативен ефект през лятото, точно когато желаем да привлечем вниманието на околните, демонстрирайки стройна фигура. За да не се случи така, че и през следващата зима да натрупаме допълнителни килограми, които да застрашат опасно индекса на телесната ни маса, най-добрият съвет за горещите летни дни е – да се отървем от няколкото излишни килограми!

Въпросът, който мнозина от нас си поставят е: как да свалим излишните килограми без много мъка и здравословно? Става дума основно за две групи хора. Първата група представляват онези, които имат по два до три килограма в повече, като този излишък в най-голямата си част представлява задържана течност и по-малко натрупани мазнини. Втората група представляват всички онези, които през зимата са наддали с доста повече от три килограма и сега установяват, че тежат поне с пет килограма повече отколкото миналото лято. При такива хора най-често важи правилото, че освен излишната задържана течност са натрупали и доста мазнини. Режимът на тяхното хранене трябва да бъде по-различен от този на първата група, при което задължително трябва да се включи и ежедневна интензивна физическа дейност.

Затова, нека най-напред да анализираме фактите: надебеляли сте с три килограма, като почти всичко се е натрупало в областта на корема и бедрата. Вашето желание е възможно най-бързо да “изваете” своето тяло до миналогодишната му форма. Затова, вместо да си купувате летни дрехи, които са с един номер по-широки, изчакайте две седмици и свалете половината от излишните килограми, а след това – много по-лесно и останалите килограми.

Ще попитате – как?
Много просто, само трябва да бъдете дисциплинирани. Златното правило е никога да не прескачате закуската! Започнете сутринта с царевични или овесени ядки, мляко и чаша кафе, или изпийте чаша чай с лимон и хапнете филия с мед. Редувайте закуските по този начин в продължение на една седмица. Към 10.00 часа преди обяд изяжте един ферментирал продукт (кисело или ацидофилно мляко, кефир) или един плод, като отново ги редувате през цялата седмица. Обедът ви всеки ден трябва да започва със салата, която да ви засити малко. След нея хапнете някаква паста, подправена с доматен сос и зехтин. Вечерята ви трябва да бъде поне 4 часа преди лягане, а най-добре е да се сервира риба, бяло месо, прясно сирене, варени или пък леко запечени зеленчуци върху Титановия RSI грил тиган. Позволено е да използвате като подправка зехтин, но не повече от три супени лъжици на ден. Най-добре е преди сън да изпиете чаша чай от мента или липа, които притежават диуретично действие и ще помогнат на организма да се освободи от насъбраните излишни количества течност.

Следващите две до три седмици продължете с този вид леко и ненатоварващо хранене. Включвайте колкото е възможно повече зеленчуци в ежедневното си меню. Добре е да използвате саморасли или горчиви растения, тъй като те притежават детоксикиращо действие и в същото време подпомагат отделянето на натрупаната в тъканите вода. В този случай особено подходящо е растението, наречено рукола или рига. Тя има специфичен мирис и съдържа множество ценни съединения. Сред тях се откроява фолиевата киселина. Липсата и често пъти предизвиква у децата и възрастните хора анемия. В същото време тя е един от най- важните фактори на растежа и допринася за правилния метаболизъм на аминокиселините. Липсата на фолиева киселина в детска и напреднала възраст води до телесна слабост и загуба на концентрацията. Именно затова се препоръчва консумацията на рукола поне два пъти седмично. Все пак не бива да забравяме, че седмичното ни меню трябва да включва и други полезни растения – глухарче‚ резене, познато още като морач или див копър, сминд, къдраво зеле‚ кръмно (фуражно) зеле. Всички те се характеризират със специфичен горчив вкус и са богати на фитохимикали, притежаващи силно противовъзпалително действие, което може да бъде сравнено с това на най-добрите лекарства.

Освен здравословното хранене задължително отделете поне един час на ден за физическа дейност: ходене пеша, каране на колело или летни кънки. Изборът е ваш. Два пъти в седмицата можете да си позволите нещо сладичко – но единственото позволено е сладоледът. Най- добре е ако го ядете на вечеря, след като сте похапнали зеленчуци или изпили чаша зеленчукова супа, можете да приключите вечерята с порция сладолед. Той може да замести в менюто ви месото, рибата или сиренето.

Как да постъпим когато трябва да свалим повече килограми?
Съветваме ви да включите в един от посочените по-горе видове хранене един ден в седмицата за т.нар. “програмирано хранене”.За какво става дума? За своеобразен лек пост и прочистване на организма. Например, известен е пречистващият курс с консумация на един единствен продукт през този ден, в комбинация с пиене на билкови чайове до два литра на ден.

Кои са тези уникални продукти?
Първият е динята, а вторият киселото мляко. Киселото мляко стимулира храносмилането, осигурява и укрепва отбранителните механизми в организма. Ако консумираме такова с нисък процент мазнини, ще си набавим необходимата доза протеини, калций и течности, а внесените в организма калории ще бъдат незначителни. Защо обаче от всички плодове и зеленчуци точно динята е толкова подходяща за програмирано хранене? Така наречената еднодневна диета с диня има диуретичен ефект, стимулира нормалното храносмилане и изпразването на червата и тонизира организма, като със сигурност топи по един излишен килограм на ден. Динята се състои от голямо количество вода (около 94%), в която са разтворени минерали и витамини, а общо дава малко калории, едва 15 kcal на 100 грама. За да проведете тази диета, купете една голяма и сочна диня и яжте от нея през целия ден – когато пожелаете и в неограничени количества. Въпреки че съдържа малко захар, заради голямото съдържание на вода динята засища, тъй като “изпълва” стомаха. Този „сладък пост“ продължава само 24 часа!

С други думи, ако желаете да свалите повечко килограми, започнете и завършете един ден в седмицата с диня, от която можете да си похапвате колкото и когато пожелаете, а през втората седмица отделете един ден за леко хранене с кисело мляко. С тези хранителни продукти няма да чувствате глад, защото ще ги консумирате когато ви се прииска, а освен това можете да ги комбинирате с чай от коприва, маточина или червена боровинка.

При този вид диета е необходимо да внесете в организма и определени елементи и минерали като ефикасно допълнение към храненето. От широкия асортимент на фирма Dr. Förster ви препоръчваме Капсули минерали и следи от елементи, които съдържат важни есенциални вещества за опазване на здравето, Таблетки магнезий и калций за здрави кости, както и Таблетки мая със селен плюс, които съдържат оптималното количество бирена мая за да бъде кожата ви здрава. Всички тези елементи и минерали ще ви помогнат да се отпуснете и вашият организъм да се освободи от излишните течности и мазнини.

Чудесна формула за здраве и хубост през топлите летни месеци!

0 коментара:

Публикуване на коментар

Всички статии, публикувани на този сайт са от "RSI продукти" и "Инфо"