Витамини и минерали

Мощни пазители на здравето, жизнения тонус, младостта и красотата

Витамини и минералиВсеки от нас поне веднъж е посягал към някой витаминно-минерален препарат в желанието си да победи умората, да се почувства по-добре, да подобри състоянието на кожата и косата си или просто ако желае да е в крачка със съвременните тенденции. Именно това са причините да се запасяваме с препарати, обещаващи ни благоденствие за нашия организъм. 

Силното антиоксидантно действие, което притежават витамините и минералите, прави организма достатъчно силен за да се съпротивлява на вредното въздействие на свободните радикали, които увреждайки клетката водят до много дегенеративни промени и заболявания. Допълнителният прием на витамини и минерали допринася за опазването на здравето, подобряване на психо-физическото състояние и съпротивителните сили на организма. 

Днес обаче по рафтовете на аптеките, а дори и в супермаркетите могат да се открият различни витаминно-минерални препарати на различни производители. Обикновеният човек трудно се ориентира сред разнообразното предлагане и често пъти недоумява кой от препаратите да избере и за какво точно да го използва. Често пъти, без много да му мисли, посяга към някой рекламиран в медиите препарат с обещаващ рекламен надпис и ниска цена. Как да изберем правилния препарат в тази истинска "джунгла" от обещаващи какво ли не хранителни добавки? 

Преди да започнем да приемаме който и да било витаминно-минерален препарат, би трябвало да разполагаме с основна информация за тези необикновено важни компоненти на храната: какво представляват и за какво служат, в каква степен ги има и какви са дневните ни нужди от тях, с какво качество са и дали е по-добре да се приемат поотделно или в комбинация, и не на последно място - кога и на кого са необходими.

Увеличена нужда от приемане на витамини и минерали имат по-специално:
-децата и младежите по време на растежа и развитието
-всички лица с неправилен начин на хранене
-бременни и кърмачки
-лица, занимаващи се с усилена психическа и физическа дейност, които са изложени на стрес
-болни хора и лица, приемащи редовно определени лекарства (напр. перорални контрацептиви)
-реконвалесценти
-спортисти
-лица, консумиращи алкохол и цигари
-лица, провеждащи диети за отслабване и абсолютни вегетарианци
-жени, страдащи от ПМС или в менопауза
-възрастни хора

Целта на настоящата статия е да ви обърне внимание колко е важно витамините, минералите и хранителните добавки да се приемат под контрол, в препоръчаните дози, и да се прилагат в съответствие със състоянието на организма.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Всички статии, публикувани на този сайт са от "RSI продукти" и "Инфо"