Здравето - най-голямото ни богатство

Значение на качественото хранене за здравословния начин на живот

здравословна хранаКажи ми какво ядеш и ще ти кажа кой си! Отдавна сме осъзнали колко истина се съдържа в добре познатата поговорка: "Човек е онова, което яде!" Грижата за здравето започва от устата, т.е. правилното хранене и здравословните навици. Забързаният ритъм на живот често води до изтощение, умора, стрес, поява на многобройни здравословни проблеми и нарушено здраве.

Храните ли се здравословно? Съдържа ли храната ви необходимите за доброто ви здраве съставки? Приготвяте ли я правилно? Тези и още редица въпроси ни карат да се замислим за качеството на нашия живот днес. В процеса на човешката история човекът винаги е бил принуден да се приспособява към промените в околната среда. Днес тези промени са особено драстични. В резултат на индустриализацията и урбанизацията ежедневното ни хранене все повече се отдалечава от природата, ритъмът на живот все по-често ни налага да посягаме към така наречената бърза храна, която е преработена, рафинирана и високо калорична, но не е пълноценна, защото често пъти липсват ефективните и съставки - тя е бедна на ензими, витамини, минерали и баластни вещества. Постоянното консумиране на такива евтини храни, включително на тестени изделия, приготвени от бяло брашно, на предварително обработени растителни мазнини, на консервирани храни и др. често води до липсата на жизнено важни субстанции, вследствие на което възникват редица дегенеративни изменения, а понякога и болести на организма. Важно е да се подчертае, че правилното и здравословно хранене през целия живот е в основата на поддържането и функционирането на нашия организъм. Чрез ежедневното балансирано хранене той трябва да получи всичко, което е необходимо за неговия пълноценен растеж, развитие и безпрепятствено функциониране. Въглехидратите и мазнините са основните хранителни вещества и главни източници на енергия, белтъчините са задължителни за растежа и развитието, а витамините, минералите, ензимите и баластните вещества са необходими за регулирането на процесите на метаболизма.

Най-добрата гаранция, че организмът ни ще получи всичко необходимо за да бъде здрав и в добро състояние е разнообразното хранене, богато на всички посочени съставки - пресни плодове и зеленчуци, месо, риба, яйца, млечни продукти и зърнени храни.

Съвети за здравословно хранене
*съчетайте храненето с физически дейности
*яжте повече плодове и зеленчуци
*яжте повече пълнозърнести храни и изделия от интегрално брашно, тъй като процесът на рафиниране унищожава витамините и минералите (интегрални зърнени храни, ориз, тестени изделия)
*яжте ежедневно разнообразна храна
*избирайте не много солени или безсолни храни
*ограничете максимално яденето на тлъсти меса, най-здравословни са бялото месо и рибата
*ограничете до минимум използването на захар и подсладени продукти
*ежедневно приемайте мляко и млечни продукти
*не прекалявайте с алкохола

За да може организмът да получи необходимите му енергийни и хранителни вещества, необходимо е отделните хранения да бъдат добре балансирани и продуктите от посочените шест групи да бъдат правилно комбинирани. Независимо от изобилието на различни видове храни, днес ставаме свидетели на все повече болести, сред чиито главни причинители е несъответстващото, небалансирано и бедно хранене. Диабет, сърдечни болести, затлъстяване, хипертония - покрай другото, всички те се коренят и в нездравословния начин на живот, лошите хранителни навици, бедното качество на продуктите.

Забързаният ритъм на живота, вредният навик да се похапва набързо и на крак, различните заведения за бързо хранене - всичко това са само част от причините, заради които макар и да осъзнаваме важността на здравословното хранене, все пак се храним нерационално. За съжаление често пъти грешките не могат да бъдат избегнати дори и след внимателно избиране на хранителните продукти, тъй като в процеса на тяхното производство те преминават през редица технологични фази, които влияят зле върху съдържанието на хранителни съставки в тях. Освен това различните агротехнически мерки, имащи за цел увеличаването на добивите, също обедняват почвата откъм минерали. Качеството на хранителните продукти се влошава и при ускореното им отглеждане в оранжерии, при продължителното им транспортиране или неправилно складиране. Поради всички тези причини днес се оказваме в почти парадоксална ситуация, когато дори изключително богатото предлагане на продукти не е в състояние да задоволи напълно нуждите на организма. Именно затова полезно и препоръчително е липсата на жизнено важни за организма вещества и храни да се допълва с контролираното приемане на определени суплементи - хранителни добавки, като по този начин се поправят грешките, които допускаме като отстъпки на модерния начин на живот.

Хранителна добавка е всяка активна съставка, която се приема орално с цел обогатяване на храненето, превенция на болести, укрепване на организма... при условие, че не е лекарство.

Познаването на проблема, крачка напред към здравето
За да обясним важността на хранителните добавки в съвременния начин на живот, по-отблизо ще обясним някои понятия, които често се използват при представянето на различните препарати под формата на хранителни добавки.

Оксиданти
Когато кажем оксиданти - спомнете си за разрязана на две ябълка, която потъмнява в съприкосновение с въздуха, или пък за ръждата върху желязото - това са двата най-известни окислителни процеса. Човешкият организъм също е много изложен на окислителни процеси, които ежедневно се развиват в човешкото тяло. Един нормално дишащ човек без натоварване чрез метаболизма си преработва 95 % от кислорода, който вдишва, докато останалите 5 % вдишан кислород се превръщат в свободни радикали, предизвикващи окислителните процеси в целия организъм. Да си представим това така: всеки ден вдишваме около 3,5 кг кислород. 2,8 % от този кислород не се използват по подходящия начин и водят до появата на свободни радикали - някъде между 10 000 и 1 00 000 дневно, във всяка клетка! Свободните радикали окисляват клетъчните структури като им отдават своя кислород. Така те се превръщат в оксиданти, т.е. във вещества, които окисляват. Свободните радикали са най-големите врагове на дългия живот!

Свободните радикали представляват вредни, високо реактивни съединения, възникващи в организма като междинни продукти от обичайните процеси на метаболизма. Възникват ежедневно, като продукти от разлагането на кислорода в процеса на оксидация на храната в клетките, съответно, създаването на необходимата за живота енергия (възникват от нечетните електрони на кислорода). Свободните радикали могат да възникнат също така и в резултат на някои външни фактори: големи и повтарящи се физически усилия, замърсяване на въздуха, радиация и други видове облъчвания, интензивно излагане на слънце, присъствие на различни токсини в околната среда, медицински терапии, в това число и лекарства, бактериални инфекции или в резултат на нездравословен начин на живот: пушене (над 10 цигари дневно), прекомерна употреба на некачествени храни, алкохол, излагане на стрес (физически и психически). 

Най-просто казано свободни радикали са всички частици с един или повече нечетни свободни електрони в своите атоми (атом или молекула на кислорода, които имат един или повече нечетни електрони. Това са подчертано нестабилни частици, заредени с енергия, които постоянно имат нужда да си набавят липсващия електрон от околните атоми, стремят се да се освободят от излишъка от енергия, с който разполагат, удряйки се в други молекули в организма, за да им предадат този "излишък", при което се нарушават нормалните клетъчни процеси. Така свободните радикали подтикват редица верижни реакции в организма. Те охотно се свързват с веществата, с които влизат в допир в химическа реакция, известна под името оксидация или оксидационен стрес и създават нови свободни радикали. Натрупването на свободни радикали нарушава здравето и ускорява процеса на стареене, прави ни податливи на редица дегенеративни промени - поява на различни нарушения в работата на органите, болести, намаляване и губене на жизнено важни функции (напр. зрението).

Последици от оксидационните промени
Появата на свободни радикали не означава автоматично и болест, благодарение на специалния защитен механизъм,с помощта на който се поддържа равновесието (ловци на свободни радикали). Ако продукцията на свободни радикали се засилва (напр. в случай на силен стрес), съществува възможност в даден момент организмът вече да не е в състояние да установи необходимото равновесие, което може да даде начало на процес от функционални нарушения. Продължителните окислителни промени водят до трайно увреждане на тъканите. Едно от най-честите заболявания в днешно време се свързва с окислителните промени. Това са болестите на кръвоносните съдове и на сърцето (повишено кръвно налягане). 

Други, още по-силни увреждания, предизвикани от оксидационните процеси се проявяват под формата на рак. Днес е известно, че свободните радикали имат отношение към появата на рак на кожата, стомаха, простатата, дебелото черво, хранопровода и шийката на матката. Сред не толкова силните увреждания ще споменем очното перде, както и диабета, остеопорозата, белодробните болести. Самият процес на стареене е тясно свързан със свободните радикали и оксидационните процеси. Списъкът на болестите, предизвикани от оксидационни изменения е доста дълъг.Свободните радикали причиняват около 60 заболявания. Почти всички болести на съвремието се свързват с факта, че във все по-голяма степен сме изложени на свободните радикали и окислителните процеси. Нашето тяло е толкова старо, колкото стари са отделните му органи, респективно тъкани и клетки. Оксидационните промени върху клетката могат да бъдат предотвратени единствено със силни антиоксиданти.

Как да се предпазим от оксидационни промени?
Основните борци срещу свободните радикали (оксиданти), причиняващи оксидационни промени, това са антиоксидантите. Нашето тяло притежава защитни антиоксидационни механизми, чрез които се бори срещу свободните радикали. Важно е обаче и допълнителното приемане на антиоксиданти, които в значителна степен могат да редуцират здравословните проблеми. Защитната действие на антиоксидантите се проявява чрез тяхната способност да намаляват енергията на свободните радикали, да предотвратяват тяхната поява или да прекъсват верижната реакция на оксидация. 

Това са вещества, които предпазват, забавят или предотвратяват увреждането на организма вследствие вредното въздействие на свободните радикали, респективно на всички неблагоприятни фактори в организма и околната среда. Те не могат да поправят уврежданията вследствие действието на свободните радикали, но са изключително важни като средства, предотвратяващи по-нататъшните изменения, а по този начин и евентуалните многобройни заболявания. Запасите от антиоксиданти в организма са достатъчни за да контролират продукцията от свободни радикали само при децата и младежите. Още след 20-та година ефективността на защитната антиоксидационна система започва да намалява, а с годините това е все по-изразено. Затова естествено е възрастните хора, спортистите, както и всички лица, подложени на физическо и психическо напрежение и стрес да имат засилени нужди от антиоксиданти.

Антиоксиданти от храната
В борбата срещу свободните радикали и уврежданията вследствие на окислителните процеси първата линия на защита със сигурност трябва да заема храната. Необходимо е да можем да подберем такива храни, които съдържат много антиоксиданти, освен това трябва да умеем да я приготвим добре, за да можем чрез нея да си набавим необходимите антиоксиданти. Консервираната и готовата храна съдържат много малко антиоксиданти. Затова трябва да се ядат повече сурови и пресни плодове и зеленчуци, повече различни салати. Антиоксиданти се съдържат и в зелените листни зеленчуци, морковите, броколите. При рязане и топлинна обработка те се унищожават в значителна степен. Затова подобни храни трябва да се купуват пресни, да се варят възможно най-кратко и то на пара, ненарязани. 

Листната храна винаги трябва да се приема с малко мазнина (най-добре зехтин), за да може разтворимите в мазнини витамини да се абсорбират. Нашите действия в кухнята биха могли да променят равновесието между хранителните съставки. Високите температури при пържене в растително масло могат да променят химичния състав, така че вместо да стане добра, така приготвената храна може да се превърне във вреден източник на свободни радикали. Положението допълнително се усложнява от факта, че добрите в пъти ненаситени растителни масла на висока температура оксидират твърде бързо. Ограничаването на количествата пържена храна и избягването на пърженето в една и съща мазнина ще намалят излагането на свободни радикали от този източник. Тук искаме да ви обърнем внимание и върху факта, че до поява на свободни радикали води и консумирането на животински мазнини и преработени храни (бяла захар, бяло брашно, бял ориз, тестени изделия), използването на адитиви и оцветители в храните (консервирани продукти и сухи колбаси). Новите изследвания сочат, че и приготвената в микровълнова печка храна също е вредна.

Най-богатите източници на антиоксиданти в природата са плодовете и зеленчуците, които създават антиоксиданти заради собствената си защита. Сред естествените антиоксиданти са каротиноидите, най-известните от които са бета каротин, ликопен и лутеин, флавоноидите и изофлавоните, витамините А, С и Е, минералите селен и цинк, коензим Q, зеленчуците от рода кръстоцветни и алиум (чесън), боровинки, гинко билоба, глутатион, липонова киселина, мелатонин и супероксид дисмутаза. Затова не е никак чудно, че американската организация FDA (Food and Drug Administration) е издала дори служебна препоръка, съгласно която с храната трябва да се внасят четири важни антиоксиданта. Това са витамин С, бета каротин (витамин А), витамин Е и селен.

Достатъчна ли е храната?
Както вече посочихме, възрастните хора, спортистите,всички които са изложени на физически и психически натоварвания и стрес имат увеличени нужди от приемна антиоксиданти, така че набавянето им само от храната не е достатъчно. Липсата им може да се компенсира чрез приемане на хранителни добавки под формата на таблетки, капсули и пр. За доброто състояние на организма изключително важно е равновесието между процесите на оксидация, предизвикана oт свободните радикали и антиоксидационната защита. Ако процесът на оксидация е по-изразен и продължителен (напр. след интензивно излагане на слънце), нуждите от защита могат да надхвърлят възможностите на организма - така възниква оксидационния стрес. Колкото по-изразен и дълъг е процесът на окисляване (напр. вследствие на интензивно излагане на слънце), толкова по-голяма е нуждата от защита, затова понякога тя може да надхвърли възможностите на организма - тогава възниква така нареченият оксидационен стрес. 

Можем да се защитим от подобни оксидационни промени (стрес) ако засилим приемането на антиоксиданти. Става дума а основни антиоксиданти, намиращи се в храната, както и в хранителните добавки, които имат защитно действие за организма. Когато всички антиоксиданти са застъпени в балансирано съотношение в храната или в хранителните добавки, тогава тяхното действие е по-пълно и се постига с по-малки дози. Антиоксидантите притежават синергистично действие, т.е. "работят в екип". Общото въздействие от тях е много по-силно и ефикасно в сравнение с действието на всеки от тях поотделно. Те се подпомагат взаимно и регенерират увредените членове на "екипа”.

Как действат антиоксидантите?
*забавят стареенето
*намаляват нивото на холестерола
*намаляват риска от атеросклероза
*предпазват от сърдечен и мозъчен удар
*намаляват риска от поява на рак
*предотвратяват растежа на туморните клетки
*помагат детоксикацията на канцерогенните вещества
*забавят развитието на болестта на Алцхаймер
*предпазват роговицата на окото
*подпомагат преодоляването на вредните последици от пушенето
*превенция срещу хронични белодробни болести като астма, бронхит и енфизем
*защита срещу замърсителите на околната среда

Трябва да напомним, че прекомерното приемане на антиоксидант може да повлияе върху нормалното функциониране на друг и да доведе до нарушаване на равновесието между антиоксидантите. Прекалено високите количества антиоксиданти могат да бъдат и токсични, затова при допълнителното им приемане трябва сериозно да се спазват препоръчаните дози и упътвания. Съществуват редица често явяващи се здравословни проблеми, които биха могли да се облекчат чрез правилния начин на хранене. 

След поискания съвет от лекар-специалист и предписаните лекарства, като допълнителна помощ към терапията се препоръчват витамините, минералите и другите хранителни добавки от асортимента на RSI. Хранителните добавки на немската фирма Dr. Forster са разработени според най-новите научни открития и представляват качествено допълнение към ежедневното хранене. RSI ги предлага от дълги години и нашите клиенти ги ползват като препарати за запазване на доброто здраве (предпазват имунната система, очите, сърцето и кръвоносните съдове, белите дробове, кожата), за превенция срещу дегенеративни и хронични заболявания и забавяне на процеса на стареене.

Забързан ритъм на живот
*недостатъчно грижи за адекватното, здравословно хранене
*увеличен стрес
*намалена физическа дейност
*интензивно излагане на изкуствено осветление в затворени помещения, на компютърни монитори, на различни замърсители
*лоши навици (твърде кратко време за почивка, пушене, алкохол)

Основите на качествения живот
*правилно и редовно хранене
*рекреиране със спорт
*повече време сред природата
*редовна почивка
*6-8 чаши негазирана вода или чай на ден
*избягване на лошите навици - цигари и алкохол
*поддържане на желаното телесно тегло

Когато препоръчвате такива продукти, не бива да си "играете на лекари", тъй като препаратите от асортимента на RSI не могат да заместят съвета на лекаря-специалист и точната диагноза. Витамините, минералите и хранителните добавки не са заместители на предписания от лекаря препарат. Информацията, изнесена в този блог не е предназначена за диагностициране, предписване на терапия или пък лечение, така че не поемаме никаква отговорност за това. Приемането на някои препарати може да предизвика у някои лица алергични реакции. Би следвало бременните жени и кърмачките да се посъветват с лекар преди да започнат да приемат който и да било препарат.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Всички статии, публикувани на този сайт са от "RSI продукти" и "Инфо"