Как да дочакаме подготвени менопаузата

менопаузаКак да дочакаме подготвени менопаузата?
Ако сте на прага на менопаузата, нека предстоящите промени не ви притесняват. Намаленото ниво на хормона естроген сякаш предизвиква в организма ви безкрайна фаза на ПМС: чувствате се неразположена, изпитвате глад повече от обикновено и търсите утеха в сладкишите. И сякаш това не е достатъчно, ами и кожата ви започва да губи своята свежест. Дори и това не бива да ви притеснява. 

Правилното хранене може да ви помогне да преживеете без проблеми този важен период от живота и отново да се чувствате млади. Отделете достатъчно време за себе си. Преди всичко научете се да НЕ прескачате редовното хранене, защото не това е начинът да се освободите от излишните килограми. Закусвайте задължително, за обяд си позволете пълноценно хранене, а за вечеря изберете нещо леко, най-добре приготвено от зеленчуци.

Какво ви е необходимо?
Калций - служи за превенция на остеопорозата. Ако на млади години сте консумирали богати на калций храни, сега няма защо да се притеснявате, макар че запасите трябва да се поддържат постоянно. Нутриционистите предлагат да се приемат по 1200 мг калций на ден. Ще го откриете в киселото мляко (120 мг в 100 г), нискомасленото прясно мляко (125 мг), саламуреното сирене (150-300 г), рибата и морските дарове (раци, октоподи, скумрия - съдържат до 800 мг калций), в бадемите (240 мг). Ограничете консумацията на кашкавал: той съдържа много калций, но и голям процент мазнини и натрий. Пийте богата на калций минерална вода: потърсете съответната информация върху етикета на бутилката - би трябвало съдържанието на калций да бъде 300 мг на литър.

Витамин Д - подпомага свързването на калция в костите. Ще го откриете в най-голямо количество в тлъстите риби - херинга, сьомга, сардина, скумрия, и в слънчевите лъчи. Нашият организъм го синтезира от слънчевата светлина, когато се излагаме на слънце. Това е още една добра причина да прекарвате колкото се може повече време сред природата, на открито.

Витамин А - бори се успешно срещу свободните радикали, молекулите, отговорни за преждевременното стареене, произвеждани от нашия организъм като отпадъчен материал на метаболизма. Освен това подобрява зрението и осигурява здравето на подкожната тъкан. Ще го откриете в рибата (риба тон, змиорки), в яйчения жълтък и черния дроб, докато в плодовете и зеленчуците с жълто-оранжев цвят (чушки, моркови, тиквички) се намира под формата на каротиноиди.

Витамин С - укрепва отбранителните сили на имунната система и ускорява производството на колаген, веществото, произвеждано от дълбоките слоеве на кожата и отговорно за еластичността на тъканите. Именно затова витамин С е естественият серум срещу бръчките.

Фитоестрогени - вещества, подобни на човешкия естроген, които са полезни за превенцията на типичните симптоми на менопаузата. Ще ги откриете в сухите зеленчуци като фасул и леща, а също така и в соята.

Йод - стимулира тироидната жлеза, помага на тялото по-добре да изгаря хранителните вещества. Ще го откриете в морската риба, която би трябвало да се намира на трапезата ви поне три пъти седмично, а също така и в йодираната сол.

Раздвижете се! Ходете колкото е възможно повече, поне половин час на ден - така ще поддържате мускулния тонус и ще изгаряте излишните калории.

Избягвайте алкохола, кафето и подправките, консервираните храни.

Запомнете! Грижете се за себе си, защото щастието на много хора около вас зависи от вашето здраве!

Необходимите за вашата възраст витамини и минерали ще откриете в богатата палитра от качествени препарати на фирмата Dr. Forster, предлагани от RSI.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Всички статии, публикувани на този сайт са от "RSI продукти" и "Инфо"