Хлябът

Хляб
Колко пъти сте чували, че хлябът не е здравословен и от него се дебелее? Сигурно безброй. За щастие, това твърдение е вярно само частично. В най-голямата си част хлябът се състои от въглехидрати, по-точно от сложни въглехидрати, които при изгаряне дават 4 kcal на грам. Това количество калории е два пъти по-малко от количеството, освободено при изгарянето на 1 грам мазнини (9 kcal). С други думи, от хляба не се дебелее, ако се консумира умерено. Дебелее се от онова, което се слага върху хляба, или пък се яде заедно с него. 

Само накратко ще спомена, че въглехидратите са в основата на правилното хранене и би трябвало да съставляват 55-60% от дневния прием на калории. Общо взето, такъв добър източник на въглехидрати са тестото, както и други пълноценни продукти като ориз, картофи, житни храни, шушулкови растения, семена, плодове и зеленчуци. 

Но да се върнем на хляба. Колко пъти сте чули, че топлият хляб е вреден? Безброй. Само че за съжаление на всички любители на топлия хляб трябва да кажа, че това твърдение е напълно вярно. 

Ето го и краткото обяснение защо това е така: Хлябът, съответно сложните въглехидрати, в най-голямата си част се разграждат на прости въглехидрати и по-малки захари в процеса на сдъвкване в устата, под влиянието на слюнката и ензима амилаза, съдържащ се в нея. Второто място, където сложните въглехидрати се разграждат е началото на тънкото черво. Така че, когато дъвчем топлия и влажен хляб, слюнката не може да проникне във вътрешността му, тъй като сам по себе си той е твърде влажен. Такава неразградена "топка" се спуска към стомаха и се задържа там, тъй като поради киселинността на стомаха не може да се разгради ензимно. Постепенно "топката" започва да се придвижва в тънкото черво и разграждането и продължава, но ние вече сме почувствали характерната тежест в стомаха, издуване и дискомфорт. И не само това - почувствали сме дори умора, без да съзнаваме, че причината за това е топлият, влажен хляб. Много по-добре е когато слюнката може да проникне в храните с въглехидратен състав, защото тогава разграждането им е значително улеснено. 

Затова моите препоръки са следните:
1. Яжте хляб, който вече е престоял известно време и частично или напълно е изсъхнал.
2. Не изхвърляйте твърдия хляб, защото можете да приготвите от него други вкусни храни!

Една такава чудесна рецепта ще намерите тук но за приготвянето му е добре да имате на разположение една дълбока тава, подобна на тази, която предлага RSI. Така ще можете да получите желаната консистенция на тестото, без то да залепне на дъното на тавата. 

Приготвянето на хляб е предизвикателство за всяка домакиня. Често пъти това умение е и мерило за нейните кулинарни способности. Трябва да кажем, че приготвянето на тесто е изключително проста процедура и че качеството на тестото зависи единствено от това колко време е изразходвано за омесването му. 

Запомнете: в основата на всяко приготвяне на домашен хляб е именно начинът на изпичане. Благодарение на овалния гювеч на RSI можете да сте сигурни, че тестото ще получи желаната форма, мекота и коричка. И един съвет: оставете тавата похлупена с капака почти до самия край на печенето - така няма да ви се налага да почиствате фурната след това. 

Освен за приготвянето на хляб, тази дълбока тава (гювеч) е идеална за печене на риба и меса. Поставяте месото или рибата директно в тавата, заливате ги с гореща мазнина, за да може веднага да се оформи хрупкава коричка, която същевременно ще запази съдържащите се в месото сокове. Така"обработеното" месо покрийте със стъкления капак и печете на 180-200°С, толкова дълго, колкото е тежко парчето месо или риба, което печете. Например за печено 1 кг ще ви е необходим 1 час, за печено 2 кг - приблизително 2 часа и т.н. Уникалната изработка на този съд прави печенето съвършено, без да се страхувате, че месото ще стане препечено или сухо. 

Разбира се, към месото или рибата можете да прибавите и зеленчуци, но имайте предвид, че за тяхното приготовление са достатъчни 40 минути. Просто трябва да ги добавите 40 минути преди края на печенето. Само трябва да внимавате зеленчуците да бъдат предварително добре подсушени с кърпа.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Всички статии, публикувани на този сайт са от "RSI продукти" и "Инфо"