Рибата в нашето хранене

рибаКои видове риба се препоръчват най-често като вкусна и здравословна храна, задоволяваща същевременно строгите нутритивни и диетологични критерии? Отговорът е един - синята риба. 

Ако робуваме на снобския критерий, че цената на продукта е същевременно и гаранция за неговото качество бихме могли да се откажем от много здравословни, качествени и в същото време евтини храни. Подобни предразсъдъци са особено погрешни когато става дума за рибата. Защото в болшинството случаи тези "скромни" и евтини риби представляват ценен източник на хранителни вещества. Например, често срещаната и доста евтина сардела оглавява класацията по съдържащите се в нейното месо ценни хранителни вещества, есенциални аминокиселини, както и важни за строежа на белтъчините вещества, които задължително трябва да се внасят с храната, тъй като не се произвеждат от организма. Месото на сарделата съдържа най-голямо количество лизин, валин, изолеуцин и аланин, аминокиселини, които са много необходими при интелектуална дейност и спомагат за добрата концентрация. 

В диетично отношение рибите трябва да бъдат разглеждани през профила на мазнините, влизащи в техния състав. Защото именно тези мазнини имат значителна терапевтична стойност. Сега вече знаем, че съдържащите се в рибното месо мастни киселини, в болшинството си са ненаситени, докато наситените мастни киселини се съдържат в месото на останалите видове животни. Сред тези ненаситени мастни киселини са и т.нар. есенциални, които нашият организъм не може да произведе, а най-известните сред тях са омега-3 полиненаситените мастни килесини. 

Според най-новите изследвания многократно ненаситените киселини от типа на омега-3 могат да намалят честотата на поява на дегенеративни болести на сърцето и кръвоносните съдове. Омега-3 намаляват синтеза на прекомерните количества от веществата, наречени простагландини и левкотриени, намиращи се в клетъчната мебрана. Тези вещества представляват съединения, които при определени условия могат да станат много опасни и да участват в развитието на различни възпалителни процеси в организма. Така че омега-3 представляват противовъзпалителните съединения, които си набавяме от храната. 

Противовъзпалителните способности на омега-3 полиненаситените мастни киселини представляват ефикасно средство и за предотвратяването на появата на ревматоидния артрит, тъй като намаляват производството на едно съединение, наречено левкотиен В4, отговорно за развитието на възпалителните процеси в ставите. 

В същото време рибата е най-подходяща като храна за хората, които желаят да намалят теглото си. Рибата се препоръчва и в диетотерапията, особено при хора, страдащи от болести на черния дроб и на сърцето. Отделни научни изследвания говорят за положителното влияние на рибата при лечение на злокачествени заболявания на хранителната система. Рибата се препоръчва като храна, подходяща за всяка възраст и особено през детството и старостта, в диетичното хранене при остри и хронични диарии, дори и когато са следствие от лошо абсорбиране или слабо храносмилане. 

Класически приготвената пържена риба се храносмила по-трудно отколкото приготвената на пара или на скара. Освен това пърженето намалява хранителната стойност на рибата и води до евентуалната поява на токсични вещества вследствие на високите температури на загряване на мазнината при пърженето. Докато зехтинът, загрят до 18*С не предизвиква такива появи, затова се препоръчва употребата му при приготовление на риба. Когато рибата се приготвя "лошо" добавянето на лимон или винен оцет подтиква съсирването на белтъчините и усилва храносмилането, докато прибавянето на сол намалява разтворимостта на хранителните вещества, витамини и минерали във водата, в която се приготвя рибата, така че те се запазват в месото на самата риба. Добре е да знаем това, когато приготвяме риба. 

А за да оползотворим най-добре ценните вещества от рибата, добре е да ядем като гарнитура към нея някакви сезонни зеленчуци, за предпочитане сурови.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Всички статии, публикувани на този сайт са от "RSI продукти" и "Инфо"