Насладете се на слънчевата благодат - но разумно

Слънцезащитен лосионОтново е лято - защитата на първо място
След толкова месеци труд, усилия и натрупан стрес най-после идва време за дългоочакваната и напълно заслужена лятна почивка. Пред нас е сезонът на блаженството, на безгрижното трупане на тен и морски приключения. 

В последните години медиите не спират да говорят и предупреждават за вредата от слънцето и особено от неговите лъчи, така че е просто задължително и ние да отделим достатъчно внимание за защитата на нашето тяло. За да можем да се насладим на слънцето, но без да застрашим своето здраве, ще трябва да се "обзаведем" с някои задължителни "реквизити": летни шапки, слънчеви очила, слънцезащитни кремове, като естествено, не бива да забравяме и другите начини на защита.

Слънчевият спектър включва както видимите, така и невидимите с просто око ултравиолетови лъчи, или т.нар. UV лъчи. Именно тези ултравиолетови лъчи увреждат DNA молекулите и предизвикват техните мутации. С течение на годините времето, прекарано на слънце се натрупва, а също и мутациите, и тогава се проявява канцерогенното действие на UV лъчите. Последиците от прекаленото излагане на слънце за съжаление често пъти се проявяват чрез рак на кожата. За да не се стигне до такива драстични прояви, трябва да предприемем сериозни мерки за защита. 

След зимните месеци е желателно още при първото излагане на слънце да се използват по-високи фактори на защита. Трябва обаче да имаме предвид, че дори и слънцезащитните препарати не могат да ни предпазят напълно от вредните слънчеви лъчи. Дори и да сте се намазали с няколко слоя слънцезащитен крем, а след това сте се пекли безгрижно в продължение на часове, вероятността кожата ви да почервенее е цели 50%. За да избегнете подобни проблеми, препоръчваме ви да избягвате излагането на слънце между 11 и 16 часа. Световно известни медицински специалисти твърдят, че тогава лъченията са най-интензивни. 

Много е важно съответното предпазно средство да се нанесе върху кожата 30 минути преди излагането на слънце, защото само така действието му ще се прояви напълно и ще оправдае своето предназначение. Къпането в морската вода е неповторимо удоволствие, но както преди, така и след потапяне във водата задължително трябва отново да нанесем върху кожата слънцезащитния препарат. 

Независимо от фактора на защита, който притежава използвания от нас слънцезащитен препарат, най-правилно е кожата повторно да се намазва с него на всеки два часа, тъй като активните съставки с времето започват да се разпадат. Особено внимание трябва да отделим на някои участъци, които често забравяме - ушите, носа, гърдите и рамената. Защото те са най-изложените и най-чувствителните места върху нашето тяло. Не бива да забравяте, че от най-голяма защита срещу слънцето се нуждае нежната и чувствителна детска кожа, тъй като около 80% от вредното влияние на слънчевите лъчи, се акумулира още в детските години.

Линията от продукти на RSI "Красота отвън" ви предлага пълна защита за вашето тяло. Слънцезащитният лосион с фактор 30, с екстракт от алое вера и масло от авокадо, предлага ефикасна защита за вашата кожа още при първите излагания на слънце. 

За да защитите тялото от вредните външни влияния и отвътре, предлагаме ви някои продукти от програмата "Красота отвътре": Royal Tea, който подходящо охладен ще ви освежи и релаксира, а също така и Капсулите Бета-каротин, които ще помогнат на кожата ви да добие приятен слънчев загар - точно толкова, колкото трябва. 

Никога не отивайте на плажа без да сте поставили в плажната си чанта поне още три реквизита. Качествените слънчеви очила и шапката с голяма периферия ще ви защитят от вредните UV лъчи, а бутилката с минерална вода няма да позволи кожата ви да се дехидрира. Според направените многобройни изследвания очилата -"менте" които нямат никаква UV защита, могат сериозно да увредят очите ви, дори повече отколкото ако ходите без тях. Затова не пестете от своето здраве! 

Постарайте се да пиете повече течности, най-добре вода или естествени сокове, или пък вече споменатия охладен Royal Tea, яжте лека храна, с много плодове и зеленчуци. 

След като си дойдете от плаж, изкъпете се под душа за да отстраните остатъците от крема и солта върху кожата ви. След това намажете тялото с изключителния Алое вера гел с витамин Еза да върнете на кожата необходимата и влага и еластичност. 

Няма да сбъркате ако "поглезите" кожата си и с някой от другите препарати от жълтата линия: Лосион за тяло с маслиново масло, Крем жожоба за кожа, Златно масло, Мехлем с екстракт от невен, както и цялата колекция продукти за лице

Подходяща първа помощ при слънчеви изгаряния, алергии и ухапвания от насекоми са продуктите: Мехлем с екстракт от чаено дърво, Аляска гел, Акнопур и Алое вера гел. Ако лятото ви протича в спортен дух и с много и различни дейности, добре е да имате под ръка Алпийски балсам с мас от мурмел, както и Балсам от див кестен.

Кога да се излагаме на слънце?
За да се печете без нежелателни последици, но и без да изгубите нито миг от очарованието на лятото, слънцето и морето, ще трябва да спазвате съветите на специалистите в тази област. Един от най-сигурните и важни начини за защита на кожата от вредните UV лъчи е да се излагаме на слънце в часовете от деня, когато това е най-безопасно. На базата на дългогодишни изследвания е разработен т.нар. UV индекс, посочващ опасността от UV изгаряния. Цифровото му изражение е от 0 (ниска опасност) до 10 (много голяма опасност). Това е мярка за количеството UV лъчи, съответстващо на определено въздействие върху човешката кожа. Степента на опасност от UV лъчения за средата на лятото и при ведър и слънчев ден е съответно:
много голяма опасност от UV лъчения (UV индекс по-голям от 9.0) 12-14 часа
голяма опасност от UV лъчения (UV индекс от 7.0 до 8.9) 10-12 часа преди обяд и между 14-16 часа след обяд
умерена опасност от UV лъчения (UV индекс от 4.0 до 6.9) 8-10 часа преди обяд и между 16-18 часа след обяд
малка опасност от UV лъчения (UV индекс по-малък от 4.0) рано сутрин и късно след обяд няма почти никаква опасност

Въпреки опасностите, които крие, слънцето е обожавано от хората още от най-дълбока древност. Винаги са го почитали, обожествявали и възпявали. Слънцето е символ на живота, то влияе върху доброто ни настроение, прави света около нас по-хубав. Заради радостта, която ни доставя, струва си да направим необходимото за да се възползваме от положителните му ефекти и в същото време да се предпазим от негативните. Нека вкусим без страх от магията на топлите слънчеви дни!

Степен на опасност от UV лъчения

0 коментара:

Публикуване на коментар

Всички статии, публикувани на този сайт са от "RSI продукти" и "Инфо"