Цитрусови плодове за началото на пролетта

цитрусови плодове
Отделни цитрусови плодове са на разположение през цялата година, като например лимона и грейпфрута. Докато портокалите и мандарините са най-разпространени късно на есен, през зимата и през пролетта. В сезона на настинките и грипа прясно приготвеният сок от портокал оказва благотворно действие. Подходящ е и за деца, а благодарение на съдържащите се в него ароматични вещества портокаловият сок стимулира апетита и стомашната дейност. 

Агрумите, т.е. цитрусовите плодове се отличават с възкиселата си месеста част или пулпа, а цветът им варира от оранжев до светло жълт. Един плод се състои от 5 до 12 резена, в които обикновено се намират семките им, въпреки че днес благодарение на селекцията съществуват сортове без големи семки. Бялата, подобна на дунапрен обвивка, покриваща цитрусовите плодове, е с въглехидратен състав. 

Всъщност това са растителни влакна, които поставени във вода набъбват и се разтварят. Тези растителни влакна се наричат още пектинови влакна. Не се препоръчва да се бели и бялата, подобна на гъба кожичка на цитрусовите плодове, тъй като тази част от плода спада към ценните в хранително отношение вещества, които е желателно да консумираме. В тази обвивка се намират и вещества, изпълняващи защитна роля за нашия организъм. Наричаме ги флавоноиди и представляват полезни съединения, тъй като предотвратяват окислителните процеси в клетката. 

Външната кора на цитрусовия плод е ароматна и съдържа множество дребни "жлези" пълни с есенциални ароматични масла. Кората на цитрусовите плодове се използва като добавка към различни храни, тъй като им придава приятен аромат. Ако сте сигурни, че плодовете са отгледани по биологично чист начин, без притеснение можете да ядете и кората, тъй като не съществуват никакви противопоказания за това (освен в случай на алергия). Ако обаче цитрусовите плодове са от други източници, чийто произход не ви е напълно известен, най-добре е да обелите и изхвърлите кората, тъй като при транспортирането плодовете се обработват с различни химически средства. 

Преди да се натоварят за транспортиране, набраните плодове се пръскат със специални защитни восъци, които им придават лъскавина, а също и с препарати срещу паразити и плесени, за да не се развалят бързо. Така че когато се изкушаваме да настържем коричка лимон или портокал върху някой сладкиш или да поръсим с тях рибената чорба, по-добре ще е, независимо че сте измили и изчистили кората на плода, да я изхвърлите, тъй като никога не можем да сме напълно сигурни дали става дума за биологично чиста храна, която дори и по-късно не е третирана с някакви химически средства. 

Цитрусовите плодове са сред любимите на деца и възрастни. Децата ги обичат най-вече заради вкусния им сок и аромат, докато възрастните ги считат за синоним на "здравословен" плод. Причината за това е на първо място високото съдържание на витамин С. Освен него тези плодове са добър източник на минерали и на техните соли, както и на оранжевия растителен пигмент от групата на каротиноидите, които представляват молекули подобни на витамин А. 

Цитрусовите плодове се използват и в препаративната козметика - за приготвянето на различни кремове и лосиони, а благодарение на уникалния освежаващ аромат, дължащ се на съдържащите се в тях ароматични масла, все повече навлизат и в козметичната индустрия, в това число и в козметичните линии на RSI: ROYAL CARE и ROYAL BATHS. 

От хранителна гледна точка агрумите или цитрусовите плодове са известни с високото съдържание на витамин С: в 100 грама портокал или лимон се съдържат 50 mg витамин С. Мандарините съдържат сравнително по-малко количество витамин С: 42 mg /100 грама, докато в 100 грама грейпфрут се съдържат 40 mg от този витамин. Ако цитрусовите плодове се използват като пълноценен хранителен продукт, съдържащите се в тях киселини (най-много лимонена и винена) намаляват с действието си киселинността на урината и по този начин намаляват възможността за отлагане на кристалите на пикочната или уратната киселина в бъбреците и пикочните пътища. Затова цитрусовите плодове се препоръчват особено на лица, боледуващи от камъни в бъбреците, на страдащи от проблеми вследствие увеличена концентрация на пикочна киселина в кръвта и на диабетици, тъй като са много ефикасни за предотвратяването на метаболичната ацидоза. 

В месото на тези плодове се съдържа и значително количество от минерала калий. Лицата, които продължително време са приемали антибиотици и лекарства, стимулиращи отделянето на водата от организма (диуретици), трябва да имат предвид, че могат да загубят съдържащия се в организма им калий и затова често пъти чувстват "изтръпване" в ръцете и краката, както и мускулни спазми. Такива хора трябва да консумират повече банани, сурови зеленчуци, домати или пък цитрусови плодове, за да коригират донякъде липсата на калий. 

Водата в цитрусовите плодове представлява между 85-90%, докато количеството на захарите (главно монозахарид фруктоза) варира в зависимост от вида им. Мандарините са най-сладкият цитрусов плод. Съдържат два пъти повече захар от портокалите и девет пъти повече захар от лимоните! Също така, мандарините съдържат и най-много оранжев пигмент: бета-криптоксанктин, вещество, притежаващо антиоксидантни свойства и с действие подобно на витамин А. Вече сме на прага на пролетта, но сутрините и вечерите все още са доста хладни. Природата се е погрижила за нас и през тези месеци, предлагайки ни изобилие от ароматни и сочни оранжеви на цвят плодове.

Нека по-често да посягаме към тях - за наслада и здраве!

0 коментара:

Публикуване на коментар

Всички статии, публикувани на този сайт са от "RSI продукти" и "Инфо"