Витамин Е - елексир на младостта


Състав: естествен RRR-a-Tokoferol

Приложение:
*при здрави лица като превенция срещу дегенеративни заболявания
*при лица с проблеми в циркулацията - периферната, церебралната, мозъчната
*за превенция срещу развитието на атеросклероза и сърдечни болести
*за защита срещу преждевременно стареене
*за общо укрепване на имунитета
*за регулиране на повишено кръвно налягане благодарение на диуретичния му ефект
*подобрява плодовитостта при двата пола - възпроизводствените функции
*силен антиоксидант
*за поддържане свежестта, еластичността и жизнеността на кожата
*защита за дихателната система
*при лица, възстановяващи се след прекарана болест, операция, облъчване

Препоръчват се:
*на възрастни хора
*лица с дегенеративни и възпалителни изменения на ставите
*спортисти
*пушачи и лица, консумиращи алкохол
*за защита на организма срещу вредното действие на свободните радикали

Забележка: Витамин Е се понася добре, а при обичайните дневни дози не са забелязани нежелателни ефекти. При по-големи дози и продължителна употреба необходима е консултация с лекар. Високите дози понякога могат да причинят смущения в храносмилането, отпадналост, главоболие, както и нарушения в съсирването на кръвта.

Вечно младият витамин Е - елексир на младостта, витамин на плодовитостта
Историята на витамин Е започва в далечната 1922 година, когато го открива група учени. Още тогава забелязват огромното му значение за живота и оцеляването. Дори самото название, избрано за новооткритата субстанция, което е с гръцки произход -раждам, рождение, говори за неговото значение. Интересът към витамин Е бил толкова голям, че през 1939 година е проведен първият световен симпозиум, посветен на този витамин, на който се говори за ролята му при бременност, а благотворното му влияние върху превенцията и лечението на сърдечните болести, както и за защитата на целостта на клетките и тъканите.

Какво представлява витамин Е?
Названието витамин Е включва осем химически доста подобни субстанции, проявяващи сходно действие. Витамин Е представлява есенциална субстанция, тъй като организмът не може да я произведе сам. Затова винаги трябва да се приема като съставна част на храната или хранителна добавка под формата на таблетки или капсули. При това трябва да се знае, че естественият витамин Е в организма се усвоява по-добре от синтетичния.

Как действа витамин Е?
Първото и най-важно действие на витамин Е в организма е антиоксидантното му действие, тъй като предпазва всички клетки и органи на тялото от унищожителното действие на свободните радикали и така предотвратява тяхното преждевременно остаряване и отмиране. В този смисъл той е превенция срещу заболяванията на сърдечно-съдовата система, дегенеративните заболявания, карцинома, очното перде. Витамин Е стимулира имунната система. Някои научни изследвания отбелязват, че при употреба на повишени дози от този витамин честотата на инфекциите намалява. Освен това витамин Е намалява симптомите при възпалителни реакции, предменструален синдром и нарушения в циркулацията, а също така участва директно в редица химически реакции в организма. Предотвратява действието на отровните нитрати и нитрозамини от цигарите и храната, които са едни от опасните фактори за появата на тумори. Многобройните изследвания показват, че витамин Е оказва подчертано предпазващо действие при развитие на атеросклероза. Никой не поставя под въпрос и неговия положителен ефект за кожата. Витамин Е често се прилага като хранителна добавка при жени с мастопатийни изменения на гърдата.

Защо витамин Е представлява силен антиоксидант?
Днес витамин Е по-често се споменава като антиоксидант, отколкото като типичен витамин. Неговата липса не предизвиква разпознаваемите, типични симптоми, както е при другите витамини. Всъщност, липсата на витамин Е може да "тлее" продължително време, а на края да доведе до развитието на сериозни болести, включително и карцином. В случай че в клетката се появят нестабилни свободни радикали, които нападат всички нейни части и особено ДНК и ненаситените мастни киселини, стига се до верижна реакция, при която се създават нови свободни радикали. Крайният резултат е смърт на клетката. Не по-малко сериозни са и другите щети. Промените, които свободните радикали могат да предизвикат допълнително, са дезактивиране на ензимите и другите протеини, а дори и мутации, които могат да бъдат канцерогенни. Витамин Е е главният антиоксидант в частите на клетката, съдържащи липиди, както и във всички мастни клетки.

Кога е необходим допълнителен прием на витамин Е?
Храната, особено растителните масла, са добър източник на витамин Е за здравия човек. Има обаче състояния и болести, при които трябва да се помисли и за допълнително внасяне на този витамин. Многобройни научни изследвания доказват, че добавката от витамин Е действа благотворно като превантивно средство и като допълнение към предписаната терапия при: коронарни сърдечни болести, повишени мазнини в кръвта, артрит, очно перде, чревни болести, болести на черния дроб и жлъчката, пушене и консумация на алкохол, бременност. 

Тези изследвания показват също, че би трябвало витамин Е да се приема допълнително и при: високо кръвно налягане, болестта на Алцхаймер, приемане на контрацептивни средства и антидиабетици, излагане на слънце и замърсен въздух, интензивни спортни занимания. За лечение на промени върху кожата полезно е да се пият допълнителни количества витамин Е под формата на капсули, а също и прилагането му под формата на крем. Тъй като поддържа кожата и свързващата тъкан жизнени, той често се използва при лечението на кожата и възпроизводството и. 

Доказано е положителното му въздействие при левкоплакии (преканцерози на кожата), диабетична гангрена, изгаряния. Зарастването на раните и намаляването на следите от белези са доказано по-ефикасни при употреба на витамин Е. Неговото действие в дерматологията и козметологията е изключително ефикасно при третирането на бръчки, на следродилни стрии по кожата. Той придава младежки изглед на кожата, изчиства я от хроничната пигментация, представлява незаменима съставна част на всички подхранващи кремове за лице и тонизиращи средства.

Какви са резултатите от приемането на витамин Е?
Няма да усетим бързо действието на внесения витамин Е. Това не е таблетка срещу болка, чието действие се усеща веднага. Ползата от витамин е ще се появи след по-дълго време, най-вече чрез ограничаването на възможностите за поява на много болести и чрез спирането на процеса на преждевременно стареене на клетките.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Всички статии, публикувани на този сайт са от "RSI продукти" и "Инфо"