Витамини В-комплекс - храна за косата и кожата

В-комплекс е група от разтворими във вода витамини. Тялото не е в състояние да ги складира, тъй като те се отделят с урината и потенето, така че е необходимо ежедневното им набавяне от храната или под формата на хранителни добавки. 

Витамините нямат енергийна стойност. Те са естествени катализатори (ускорители) на много биохимични процеси, регулиращи метаболизма (обмяната на веществата) в клетките, тъканите и органите. Те допринасят за освобождаването на енергия, като по този начин засилват биологичните функции на всички органи.

Всеки един от витамините от група В притежава уникална структура и функция. Витамините В1, В2, В3 и биотинът участват в различни аспекти в производството на енергия, витамин В6 е есенциален за метаболизма на аминокиселините, витамин В12 и фолиевата киселина допринасят за деленето на клетките. Всеки от тези витамини има и допълнителни функции:

Витамин В1 - за нервите, мозъка, храносмилателните жлези, работата на сърцето и черния дроб. Необходим за преработката на въглехидрати. Органите, ориентирани към производство на енергия от въглехидрати (нервите, мозъкът, червените кръвни телца) са особено чувствителни на липсата на витамин В1, която води до затруднено храносмилане, умора, смущения в работата на сърцето.

Витамин В2 - грижи се за храносмилателния тракт, жлезите, очите, кожата и лигавицата. Ефективна съставна част на около 60 ензими, с важна роля в много метаболични процеси, особено в преработката на белтъчините и енергийните вещества.

Витамин В6 - за лигавицата, нервите, кожата. За метаболизма на белтъчините: строеж, преработка и изграждане на аминокиселините. Участва в производството на кръв, синтеза на преносителите на нервни импулси, важен за растежа, опазването и възпроизводството на всички клетки в организма.

Витамин В12 - съставка на протеините в клетъчното ядро. Важен за производството на червени кръвни клетки, ензими и нуклеинова киселина. Необходим за растежа и функционирането на нервната система.

Никотинамид (В3) - за храносмилателния тракт, нервите. Централна функция в общия метаболизъм: синтез и разграждане на въглехидратите и мастните киселини, синтез на холестерол, производство на енергия и благотворно влияние върху кръвната циркулация.

Пантотенова киселина (В5) - за косата и кожата. Наричат го антистресов витамин. Намира се във всички клетки. Има централна функция в метаболизма на въглехидратите, аминокиселините и мазнините.

Хлебна мая - естествен източник на витамин В. Добре е В-комплекс да се приема през пролетта, за да се подхрани адекватно кожата и да се подготви за вредните влияния, очакващи я през лятото.

Приложение:
 • за безпроблемна работа на нервната система и снабдяване на организма с енергия
 • при проблеми с кожата, косата и скалпа
 • при спортисти и вегетарианци
 • лица, изложени на стрес
 • пушачи и лица, редовно консумиращи алкохол
 • за производство на кръв
 • при деца, бременни, жени в менопауза
Препоръчват се:
 • при липса на витамин В
 • увеличено физическо и психическо натоварване
 • депресия, безсъние
 • нарушения в храносмилането
 • при хора с еднообразно хранене
 • при възстановяване на организма след прекарана болест
 • при терапевтично болни, пиещи лекарства
Защо да ги използваме?
 • отговорни са за производството на енергия чрез отделяне на гориво от въглехидратите, белтъчините и мазнините в храната (подпомагат метаболизма)
 • поддържат здравето и нормалните функции на кожата, косата, очите, ноктите, черния дроб, устната кухина, храносмилателната система
 • предпазват имунната система като събират свободните радикали и неутрализират щетите от окисляване
 • стимулират дейността на нервната система, предпазват от стрес, укрепват физическите и умствените способности
Приемайки капсулите В-комплекс като хранителна добавка си осигурявате 100% необходимите дневни дози от витамин В, както в нормални условия, така и при състояния, изискващи увеличен прием.

3 коментара:

 1. В rsi VIT. E 100 IU 49.30лв.
  В аптеката VIT. E 400 IU = 13лв.
  Смях.

  ОтговорИзтриване
 2. Витамин Е на РСИ съдържа естествен Tokoferol, а този в аптеките - синтетичен. Цената 49.30 е за 75 капсули, а в аптеката за 13 лв. са колко?

  ОтговорИзтриване
 3. некои неща требе да не са частни и здравеопазването е едно от тях - за ваше съжаление , тва е истината и рано или късно ще стане - много легален мошеник върлува по света във вашта сфера, ей!

  ОтговорИзтриване

Всички статии, публикувани на този сайт са от "RSI продукти" и "Инфо"