Да заличим признаците на старостта върху лицето!

Грижа за кожата на лицето
Защо кожата остарява?
Както и всички други органи на нашето тяло, така и кожата старее. Върху процеса на стареене освен генетиката, влияят и други фактори, сред които намаляването на биологичната енергия, натрупването на вредните продукти от метаболизма, хормоналните промени, както и редица други фактори. 

Старостта оставя видими следи върху нашата кожа. Върху лицето, врата и ръцете започват да се появяват дълбоки бръчки, кожата става суха, набръчкана и се лющи, кръвоснабдяването и се нарушава, появяват се петна, появява се характерна бледост, дължаща се на липсата на достатъчно капиляри и на функционални увреждания на съединителната тъкан. Към тази картина нерядко се прибавят и затворените пори, така наречените комедони и вроговени участъци върху повърхността на кожата. 

Със стареенето кожата започва да произвежда все по-малко мазнини, като същевременно губи оптималната си способност да свързва влагата. Тази растяща безпомощност на кожата води до загуба на хидролипидния защитен слой, който представлява естествената защита на кожната повърхност, води до нейното изсъхване, предизвиква лющене и сърбеж. Отслабва и възобновителната, т.е. регенериращата способност на кожата: тя се уморява много по-бързо. Забавя се делението на клетките, ограничава се техният брой, епидермисът изтънява. Така кожата изтънява, а кожната тъкан губи своята еластичност. Последиците: проблематична, уморена и отпусната кожа. 

Още редица фактори оказват своето влияние върху нея: околната среда също може да предизвика преждевременното остаряване на кожата, която започва да изглежда уморена, повяхнала, сбръчкана. Замърсената среда, както и подчертано алкалните почистващи средства също влияят негативно върху кожата. Нарушаването на защитния киселинен слой или прекалено силното обезмасляване на киселинния слой може да предизвика кожни промени, граничещи със сериозни заболявания. Тогава обикновено говорим за зряла кожа, която задържа по-малко влага, по-бавно се възобновява, дейността на мастните жлези е намаляла. Пигментните петна, вроговените участъци, разширените капиляри, все по-изразените бръчки, отпуснатост, сухота - всичко това са видимите и неумолими следи, които годините оставят върху кожата.

Защо се появяват бръчките?
Бръчките са неизбежна последица от влиянието на редица фактори, сред които са генетичната предразположеност, процесът на стареене на кожата и влиянието на околната среда, както и движението на мимичните мускули. От трите слоя на кожата най-важен за външния и вид е средният слой - дермисът, който и дава еластичността, тъй като е изграден от колагенни и еластични влакна и междуклетъчни вещества. 

С годините нашата кожа започва да се променя. Променя се и функционирането на клетките, както и процесът на тяхното обновление, който все повече се забавя. Кожата все повече губи влажността си, става все по-суха. Появяват се белите линии на изсушаване - т.е. стриите, които с течение на времето се превръщат в бръчки. Бръчките са най-видимата форма на промяна върху кожата. Те са един от симптомите на остаряване, който забелязваме най-напред. Появата на бръчки е резултат от отпускане на кожната тъкан. С всеки изминал ден съединителната тъкан става все по-рехава, а бръчките се задълбочават. 

С времето кожата става по-мека на допир и губи еластичността си. Върху лицето се намират 25 мимични мускули, отговарящи за мимиката. Бръчките могат да възникнат и като следствие от интензивното използване на тези мускули. Тъй като с времето кожата започва да губи своята еластичност и вече не е в състояние да следва движението на мускулите, върху очертанията им започват да се появяват бръчки - най-често върху челото, около очите и по бузите.

Как да забавим стареенето на кожата?
Хиляди учени се опълчват на естествения ход на времето, опитвайки се да установят не е ли стареенето само още една от многото коварни болести, за които може да бъде открито лекарство. Но докато най-после не бъде открит вълшебният еликсир на вечната младост, ще ви бъде от полза да се придържате към съветите, които могат да ни помогнат в тази вечна битка. 

И макар че стареенето на кожата е неизбежно, все пак можем да го забавим - с правилно хранене, с добавка на витаминни препарати, с упражнения, с правилни и редовни грижи за кожата на лицето и тялото, както и със своевременното провеждане на съответните процедури, имащи за цел да поддържат кожата свежа и млада и по този начин да отдалечат максимално дълго появата на първите симптоми на нейното стареене.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Всички статии, публикувани на този сайт са от "RSI продукти" и "Инфо"