Какво представлява имунитетът?

ИмунитетИмунитет - способността на организма да открие какво го заплашва и да се защити от това.

Доста е сложно да се даде точна дефиниция на понятието имунитет в биологичен смисъл. Това е една взаимосвързана система между нас и околната среда. Ако с имунитета ни всичко е наред, няма да се разболяваме, независимо от факта че ни връхлитат различни причинители на болести, няма да имаме алергични реакции, въпреки че сме изложени на алергени, нито пък ще заболеем от карцином, макар че сме изложени на канцерогенни субстанции. Според тези и подобни определения това е отбранителния механизъм на организма и основата на доброто здраве. Според научни данни от по-ново време имунитетът е в основата на човешкото дълголетие.

При имунитета се появяват два вида проблеми: отслабналото му действие означава, че организмът става по-податлив на инфекции и канцерогенни заболявания, докато твърде засиленото му действие означава предразположеност към различни видове алергии и така наречените болести на автоимунната система (организмът реагира на собствените си тъкани или вещества).

Имунната система може да бъде обяснена много трудно по редица причини. Преди всичко я не може да бъде представена като функционална част от нашето тяло, а по време на живота често пъти части от тази система се отстраняват оперативно (сливици, апендикс) като почти ненужни за организма. Частите на имунната система не са свързани както например частите на храносмилателния тракт или на кръвоносната система. Всъщност целият комплекс от лимфни възли, от лимфа по цялото тяло, от беди кръвни телца и други клетки, излизащи от кръвоносните съдове и мигриращи върху всички органи, та дори на костният мозък и апендиксът се включват в имунната система. Тяхната основна задача е да разпознаят какво принадлежи към нашия организъм и какво не му принадлежи и може потенциално да го увреди. Когато имунната система разпознае нещо като вредно, то тя има задачата да го унищожи.

По такъв опростен начин могат да бъда описани основните характеристики на имунната система в който и да е жив организъм. Излиза че да имаш добра имунна система и да я поддържаш в добра форма означава да живееш дълго и добре.Веднага се поставя въпросът: как можем да поддържаме тази система в добра форма? Отговорът е прост - трябва да и се осигури всичко онова, което е необходимо за нейното добро и безпроблемно функциониране, а това на първо място са витамините и минералите, както и редица естествени вещества, усилващи и укрепващи нашата имунна система.

Това са преди всичко антиоксидантните витамини: бета каротин, витамин Е и С, както и техният защитник - минералът селен. Известно е обаче, че някои гъби (шийтаке), коренът от жен шен, чесънът и редица други растителни продукти съдържат укрепващи имунитета вещества. При много от тях все още е неизвестен механизмът на действие, но дългогодишното им приложение и натрупаният положителен опит несъмнено доказват тяхната ефикасност. През студените зимни дни е необходимо съпротивителните сили на организма да се укрепят със засилен прием на мултивитамини, комбинация от витамините АСЕ със селен, както и с капсули чесново масло.

Можем да се погрижим за своето здраве чрез начина си на живот и на хранене, като снабдяваме организма с качествени витаминни и минерални препарати, както и с хранителни добавки, което е далеч по-рационалния и правилен подход за здравословен начин на живот, отколкото приемането на купища различни лекарства.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Всички статии, публикувани на този сайт са от "RSI продукти" и "Инфо"