Семената

Семената
През зимата прекарваме по-голямата част от свободното си време вкъщи, пред телевизора или с книга в ръка. И докато го правим, често ни се случва да посегнем към "предвидливо" поставените наблизо гризини, чипс или снакс. Най-лесното нещо, което можем да направим, за да подпомогнем здравето си, е да заместим тези солени и вредни храни с нещо наистина полезни и ценно в хранително отношение.

Става дума за семената от различни житни и бобови култури, или пък сухи плодове, съдържащи в себе си ценни вещества - белтъчини или протеини. Те съдържат и значителни количества витамин Е (разтворим в мазнина витамин), който притежава антиоксидантна сила и е ефикасен в борбата срещу преждевременното стареене и за поддържането на половите функции. Семената съдържат всички витамини от групата В освен витамин В12 (той не се произвежда в растенията). Всички тези витамини помагат за поддържането на баланса при метаболизма на аминокиселини, въглехидрати, осигуряват правилната обмяна на веществата, нормална проводимост на нервната система, а освен това опазват здравето на кожата и на другите кератинови структури в организма.

Не е за пренебрегване и съдържащото се в тях количество хранителни влакна, които се препоръчват в храненето на всички, независимо от възрастта и пола им. Те поддържат и осигуряват правилната перисталтика на червата и осъществяват ефективна детоксикация на организма. Въпреки широко разпространеното схващане, че семките са висококалорични и по тази причина трябва да се избягват, искам да подчертая, че това представлява изкривена картина на истинското състояние на нещата. 

Семките (от тиква, слънчоглед, сусам) действително са хиперкалорични продукти, но не бива да се избягват напълно, а обратно - да се консумират в малки количества и почти редовно. Защото въпреки, че само една лъжица от тях дава повече от 100 кcal (okolo 420 kJ), тези храни допринасят за намаляването на лошия холестерол в нашия серум. Защо? В своя състав семките съдържат мазнини, но в общия липиден състав на самите тези мазнини ненаситените мастни киселини са застъпени много повече, отколкото при много други храни, смятани за нискокалорични. Така например в семената на сусама ненаситените мастни киселини представляват цели 58% от общите мазнини, а в семената на слънчогледа това число е някъде около 48%. Ненаситените мастни киселини подпомагат производството на така наречения добър холестерол (HDL), който прочиства кръвоносните съдове като същевременно намалява частта на "лошия" холестерол в кръвта.

Как да използваме семената?
Трябва да подчертаем, че е най-добре тези продукти да се използват в естествения им вид, без допълнително осоляване, тъй като прекаленото им осоляване (с натриев хлорид) води до увеличаване на концентрацията на натрий, което пък оказва неблагоприятно въздействие върху организма - увеличава кръвното налягане и нивото на течност, циркулираща в организма.
Когато купувате семена, важно е да изберете такива, които вече са частично термично обработени - запържени или варени за кратко. Чрез термичната обработка в семената се унищожават някои нежелани за организма вещества. Става дума за някои биологично активни молекули, представляващи антинутритивни вещества. Сред тях е инхибиторът на протеолитичния ензим трипсин - антитрипсин, чието присъствие намалява степента на разграждане на съдържащите се в храните протеини. Друга група нежелани вещества представляват тези от групата на хемаглутинините - молекули, които в случай, че не се разградят напълно по време на храносмилането в гастро-интестиналния тракт, могат да причинят повръщане и разстройство.

Именно по тези причини много семена се продават в запържена форма, а в случай, че отделни от тях се използват в суров вид, необходимо е да се внасят в организма в малки количества, за да не се получат нежелани съпътстващи ефекти.

Семената могат да се използват и добавени в супи, варива, месни ястия или салати. Много често се поръсват върху различните видове хляб и печива.

Кои семена се препоръчват най-често?
Тиквено семе - съдържа значителни количества желязо, важно за ефикасното снабдяване с хемоглобин на червените кръвни телца. В тиквеното семе се съдържат в значителни количества още два важни минерала, съответно микроелементи - магнезий и цинк. Първият е много важен като антистресов елемент и елемент, който участва в поддържането на структурата на енергийно важните молекули, докато цинкът е важен за поддържането на нормална имунна система, за репродукцията и правилния растеж и развитие. Доказано е, че в районите, в които редовно се консумира тиквено семе, значително е намалена честотата на заболявания на простатата.

Сусамено семе - този вид семена са незаменими в близкоизточната и северно-африканската кухня. В едно от най-популярните местни ястия с малко сладникав вкус, известно като "халва" или "тахини", като основен вкус и подправка се използва смляно сусамено семе. В гастрономията на Централна Азия и на Близкия Изток сусамовото семе се използва за приготвянето на изключително вкусен хляб. Произведеното от сусам растително масло придава особен аромат на много екзотични ястия. Сусамовите семена съдържат големи количества витамин Е и са известни като изключителен източник на минералите калций (при счупвания на костите се препоръчва в храненето да се включи сусамов тахан) и калий (осигурява правилната нервна проводимост; липсата му предизвиква учестена поява на мускулни спазми).

Слънчогледово семе - значителен източник на витамин Е и ненаситена линоленова мастна киселина, необходима за правилното изграждане на мембраните на нашите клетки. От семената на слънчогледа се екстрахира слънчогледовото масло. Използва се и при производството на маргарин с високо съдържание на полиненаситени мастни киселини.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Всички статии, публикувани на този сайт са от "RSI продукти" и "Инфо"