Ябълките

ЯбълкитеПо всяко време на годината ябълката примамва със своя изглед и аромат. Със съчетанието на различни вкусове и аромати тя предлага не само наслада, но и много здравословни за човешкия организъм вещества.

Латинското наименование на ябълката е Malus silvestris. Нейната прародина е Европа и Югозападна Азия, а някои отделни видове произлизат от района на Северна Америка. Това е доказателство, че може да се отглежда в различни температурни условия. Днес ябълката като плод е широко разпространена - отглеждат се безброй различни видове. Счита се за една от най-важните селскостопански култури.

Като освежаващ плод ябълката притежава характерен само за нея вкус и аромат, който най-добре може да бъде определен като сладко-кисел. Най-често се яде сурова, но също така се и пече, вари, суши, преработва се на сокове, мармалади, конфитюри и желета, а известен и много ценен е и ябълковият оцет. Благодарение на съдържанието на пектин (неразтворими влакна, които набъбват при допир с вода) ябълката предизвиква в стомаха допълнително чувство на пълнота и ситост. Именно затова тя е желан плод при провеждането на редица редукционни диети, тъй като убива чувството на глад.

Освен това ябълката съдържа монозахарида фруктоза - захарта, която може да задоволи желанието да се хапне нещо сладко, без това да предизвика големи промени в концентрацията на глюкозата в кръвта. По тази причина в последствие не се усилва отделянето на хормона инсулин, който може да стимулира складирането на захар и създаването на масти от захарта.

Количеството пектин, съдържащо се в една ябълка възлиза на около 1,2 грама и оказва много благотворно въздействие върху храносмилателната система. Ябълката, но без кората, или пък сварена, се препоръчва при храненето на боледуващи от жлъчка, болести на дебелото черво и при язва на стомаха.

Сочната ябълка се препоръчва и в диетата на сърдечно болните. Печените ябълки са вкусно и хранително ястие, препоръчвано на хора с болни бъбреци. Ябълката може да се включва и в храненето на лица, които трябва да внимават и внасят в организма си малки количества калий и фосфор, както и калций. Този плод действа благотворно върху състоянието на урината при захарна болест, ацидоза, сърдечни болести, чернодробни и бъбречни болести, съпровождани от ацидоза, при хронични диарии, компликации по време на бременност и при дълготрайно гладуване.

Ябълката е особено подходящ плод за любителите на месните храни, консумиращи ежедневно големи количества месо, тъй като техният организъм допълнително трябва да се "бори" срещу прекомерната киселинност. Тъй като има хора, които по една или друга причина не могат да ядат ябълката заедно с кората, трябва да кажем, че разликата между обелената и необелената ябълка е твърде малка. Затова няма причина този плод да не присъства на нашата трапеза в една или друга форма.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Всички статии, публикувани на този сайт са от "RSI продукти" и "Инфо"