1 зелка (около 1 кг), 1 консерва нарязани домати (около 200 г), 2 с.л. доматено пюре, 2 с.л. галета, 1 кубче пилешки бульон, 200 г настърган ементал, 150 г настърган пармезан, 50 г масло, сол, пипер
За плънката: 600 г кайма, 1 червена чушка, 1 зелена чушка, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 2 яйца, 150 г течна сметана
Почистете зелето и отделете 15-20 хубави листа. Възварете ги в кипяща солена вода за около 15 минути. След като ги извадите, измийте ги под течаща студена вода и ги подсушете върху чиста кърпа. Нарежете лука и го запържете с маслото около 5 минути. Прибавете изчистените чушки и нарязания на дребно чесън. Пържете 2-3 минути. Изсипете в дълбок съд каймата, запържените зеленчуци, яйцата, сметаната и половината от настърганото сирене. Добавете сол, пипер и разбъркайте добре. Кубчето бульон разтворете в 0,5 л гореща вода. Смесете доматите от консервата с доматеното пюре. Половината от доматената смес излейте на дъното на титановия гювеч, покрийте с няколко зелеви листа. Върху тях поставете месната плънка. Редувайте едното с другото, като завършите със зелевите листа. Залейте с бульона, отгоре намажете с останалата доматена смес. Печете около 40 мин. на температура 200-220°С. След това смесете галетата с останалото настъргано сирене и поръсете ястието отгоре. Запечете за още 20 минути.
0 коментара:
Публикуване на коментар