Кожата


Поддържаната кожа говори за добро здраве и представлява украшение, което не може да бъде заместено и от най-сполучливия грим


Грижи за кожата
Според една стара китайска пословица човешката красота е съставена от: три десети природни дарове и седем десети ежедневни усилия. Нека да споменем още една пословица: В очите на другите изглеждаме точно така, както виждаме себе си в огледалото - затова и се грижим за външния си вид, като не забравяме, че пътят към красотата минава през хигиената.

Вече споменахме, че нашата кожа е един от най-големите и най-важните органи в нашето тяло. Състои се от повърхностен слой - епидермис, среден слой - дермис и подкожие - subcutis. Като гранична повърхност, влизаща в допир с околната среда, тя изпълнява жизнено важни функции: защита срещу механични увреждания и химични дразнители, имунна защита, защита срещу вредните UV лъчи и регулиране на телесната температура.

Кожата не е само вълшебна обвивка, която покрива и предпазва нашето тяло. Тя е чувствителен орган с повече от 32 250 сензорни клетки, чрез които откриваме богатството на света, който ни обкръжава: топлината на слънцето, мекотата на коприната... Тя е своеобразна алармена система, която ни информира, предупреждава и по този начин ни предпазва.

Кожата се регенерира средно за около 28 дни. Процесът на регенериране се извършва предимно през нощта, когато регенерирането на клетките е 8 пъти по-бързо отколкото през деня. В процеса на регенериране отмира по 1 грам стара кожа. При средна продължителност на живота губим цели 20 кг кожа.

Кожата е изложена на много натоварвания заради негативните влияния на околната среда и нездравословния начин на живот. Ще споменем някои от тях: излагане на UV лъчи, влияния на замърсената околна среда, физически и психически натоварвания, стрес, пушене, консумация на алкохол, различни диети, естественият процес на остаряване, недостатъчни грижи. Всички те оставят своите видими следи върху кожата на лицето, врата, деколтето, ръцете. Сред тях е и вредното влияние на свободните радикали, които разрушават кожните клетки отвътре.

Кожата се защитава като произвежда "чистачи" на свободните радикали, които ги дезактивират. Такива са антиоксидантите, които са особено важна подкрепа за здравето и красотата на кожата (Вижте Здравето - най-голямото ни богатство). Пътят до здравето и красотата минава през внимателните и редовни грижи за кожата. Тя трябва да диша, не бива да се изсушава, необходимо е да се запази трайно нейната еластичност и тургор. За да се постигне всичко това, трябва да приемем, че естествената грижа за кожата е част от общите грижи за здравето и външността ни. Защото само поддържаната кожа е здрава, а само здравата кожа е красива.

Типове кожа
Да опознаем своята кожа означава да се грижим правилно за нея!

Нормална кожа
Това е най-рядко срещаният тип кожа, отличаващ се със съвършен баланс между мазнините и влагата в нея, както и с идеална рН стойност (киселинност). Такава кожа е еластична и опъната, с добър мускулен тонус, фина структура, без видими пори. На допир е мека - нито прекалено мазна, нито прекалено суха. Нормалната кожа е най-щедрият дар на природата и е характерна за младата възраст. С процеса на стареене тя започва да се изсушава.

Грижи: би трябвало това идеално състояние на кожата да се запази колкото е възможно по-дълго със систематични грижи. Единствено така могат да се предотвратят признаците на преждевременно остаряване.

Суха кожа
Порите са едва забележими, а след миене или къпане кожата е силно опъната и не може да задържи влагата. Някои хора са със суха кожа през целия си живот, но не са редки случаите когато тя е последица от сезонни влияния (слънце, вятър, студ), начин на живот (централно отопление), някои болести или от навлизането в старостта. Сухата кожа е по-характерна при жените със светла кожа и в по-зряла възраст.

Три са основните причини за изсушаването на кожата: твърде малко или липса на влага, недостатъчно производство на мазнини, процесът на стареене. Тъй като върху повърхностния слой на сухата кожа няма видими разширени пори, нейната структура е общо взето фина, матова, кожата е изпъната, понякога с уморен вид. Този повърхностен слой е много крехък, затова на места е нагънат. Лесно се напуква, начупва и бели, така че първите бръчки се появяват още в младостта.

Мекотата и еластичността на този тип кожа са намалени, а поради оскъдното и омазняване тя е подложена на повърхностна дехидратация. И все пак тази кожа има добър тонус, тя е стегната и опъната, при това чиста. Такава кожа в младостта е красива, но грижите за нея трябва да започнат навреме, тъй като с годините става дехидрирана, чувствителна и слабо податлива на действието на козметичните препарати, така че при нея трябва да се действа за подобряването на пропускливостта.

Грижи: този най-взискателен тип кожа изисква и най-упорити грижи. Особено внимание трябва да се обърне на предотвратяването на загубата на влага - чрез нанасяне на подходящия крем ние ще и набавим онова, което и липсва - естествената влага и (или) мазнина. Подходящите за този тип кожа кремове са обогатени с растителни масла и съдържат достатъчно овлажнители (хидратантните са дневни, а регенеративните - нощни). Естествените мазнини създават защитата, изолационния слой и предотвратяват загубата на влага. Препаратите трябва да бъдат висококачествени и да съдържат достатъчно хранителни и овлажняващи субстанции. Нанасят се с нежни движения, като се следва мускулатурата на лицето, без излишно натискане и опъване на тази деликатна кожа, особено в участъците, където е най-тънка - областта около очите, врата.

Мазна кожа
Лъскавината и видимите пори издават мазната кожа (особено върху челото, носа, брадата). Мазната кожа е често срещано явление особено сред младите хора, както и онези с по-тъмна кожа. Повърхността на кожата е мазна и лъскава, на допир е груба, с разширени пори, което и придава вид на портокалова кора. Такава кожа е груба, нечиста, склонна към инфекции. Акнето и черните точки са чести явления.

Причината за тези неприятни явления е засилената дейност на мастните жлези, които отделят себум (мазнина), киселини и соли. Роговите клетки по повърхността на кожата и остатъците от грим могат да създадат агресивен слой, така че основното и почистване е особено важно. Но този тип кожа има и своите предимства: по-дълго запазва младостта си, по-малко се набръчква и с течение на времето, т.е. с остаряването, състоянието и обикновено се подобрява.

Грижи: подобно на сухата кожа, този противоположен на нея тип също изисква постоянни и балансирани грижи за хигиената. Така че ако се опитаме твърде агресивно да отстраним мазнината от повърхността на кожата, само ще провокираме усилената дейност на мастните жлези. Затова от кожата трябва да се отстрани само излишната мазнина, като все пак остане достатъчно от нея за да се предотврати стимулирането на мастните жлези. За този тип кожа се препоръчват препарати без твърде много мазнини, както и такива с антибактериално действие.

Смесена кожа
Редки са случаите с напълно нормална, суха или мазна кожа. Най-често срещаният тип е смесеният, или комбиниран тип кожа. Ще го познаем по комбинацията от суха и мазна кожа: в така наречената "Т-зона" - челото, носа и брадата, преобладава мазната кожа, поради по-големия брой мастни жлези. Останалите участъци са сухи, особено в областта около очите и скулите. Такава кожа е естествено блестяща, мека и гладка, малко по-суха през зимата и малко по-мазна през лятото, и не е толкова чувствителна. Грижите за нея са насочени към постигане на равновесие и нормализиране на състоянието и.

Грижи: в много отношения са подобни на грижите при нормална кожа, като се акцентира върху специфичните проблеми на сухите и мазните участъци.

Типове кожа и възрастНа 20 години лицето ни изглежда така както го е създала природата, на 30 - какъвто е животът ни, а на 40 (и повече) - такова каквото заслужаваме! Коко Шанел


Тинейджъри
Пубертетът и хормоналните проблеми, които настъпват в тази възраст предизвикват видими промени върху кожата. Мастните жлези произвеждат повече мазнини, които запушват порите, кожата става по-чувствителна, порите се разширяват, появяват се акне, черни точки. Типът кожа се наследява, но нейното състояние и изисквания се променят според възрастта, околната среда, годишните сезони.

На двайсет години
Това е периодът от живота когато кожата е най-хубава, но при липса на съответните грижи още в края на двайсетте години се появяват първите признаци на стареене. Често пъти още към 25-та година се появяват първите бръчици около очите, особено при сухата кожа.

Трийсетте години
Производството на колаген започва да намалява. Малко по-късно и влакната на еластина започват да се втвърдяват. Кожните слоеве започват да се слягат, повъхрността и изтънява и става по-чувствителна. Бръчките се задълбочават, особено върху най-тънките участъци на кожата - в областта около очите, врата. Появяват се и първите пигментни петна и признаци на умора върху кожата - дехидратация, сив цвят. Забавя се действието на мастните жлези, кожата - особено на бузите, се изсушава.

Този процес не се развива еднакво бързо при всички. Когато става дума за стареенето, при всеки от нас то протича различно, както за кожата, така и за целия организъм. Освен наследствените тук оказват влияние и други фактори - начинът на живот, околната среда, ултравиолетовите лъчи, замърсяванията, стресът. Всички те са рискови фактори за кожата, която трябва да се защитава от тях. Разбира се, тя разполага със собствени механизми на защита, но когато е изложена на твърде агресивна среда, отбранителната и способност намалява и на края изчезва напълно. Затова е важна възможно най-адекватната и пълна защита.

Би трябвало ударението да се постави върху мекото почистване и овлажняването на кожата, тъй като първите симптоми на стареенето се появяват именно при сухата кожа. Затова много полезни са маските, които подхранват кожата и възвръщат изгубената влага.

Четиридесетте години
Най-големият недостатък е постепенната загуба на стегнатостта на кожата, малко по малко контурите на лицето стават все по-отпуснати. Променя се цветът на кожата, появяват се по-големи, видими тъмни петна. В основата на носа, а при някои жени и по бузите, се появяват видими червеникави жилки. В областта около очите и устните се появяват първите трайни, дълбоки бръчки. Кожата губи своята еластичност - особено върху клепачите. В края на 40-те години устните изтъняват, бръчките се умножават.

С приближаването на климактериума намалява дейността на мастните жлези, кожата се изсушава и е предразположена към напукване. Необходими са и пълноценни кремове богати на хранителни съставки - витамини, растителни екстракти, които да стимулират възобновяването на клетките, да омекотят съществуващите и предотвратят появата на нови бръчки. За такава кожа подходящи са регенериращите кремове, които въздействат върху по-дълбоките слоеве и помагат на кожата да запази по-дълго своята еластичност.

След петдесетте години
Дори и при най-внимателни грижи в тази възраст започват да се появяват неумолимите признаци на остаряването. Намалява броят на колагеновите влакна (-30%) и еластина, които осигуряват еластичността и плътността на кожата. Тя изсъхва, повърхностният слой изтънява, бръчките стават все по-видими и многобройни, естествените контури на лицето все повече загрубяват. В периода на климактериума (менопаузата) намалява отделянето на хормона естроген (който е необходим за доброто качество на кожата и стимулира синтеза на колаген и еластин), забавя се нейното възстановяване. Вследствие на промените в циркулацията кожата променя цвета си. И тъй като в този период тя става все по-суха и чувствителна, необходимо е с помощта на специално разработените за тази възраст кремове да и се осигурят липсващите и жизнено важни вещества.

Типове кожа и време
Промяната на метеорологичните условия предизвиква промяна при всички типове кожа. През зимата кожата е по-изложена на изсушаване, така че е по-чувствителна и тънка. Тя реагира по-силно на неблагоприятното въздействие на вятъра, студа, централното отопление, лошото и некачествено хранене.

През лятото въздухът е общо взето по-влажен, така че кожата губи по-малко влага и изглежда по-плътна. От друга страна обаче изисква по-интензивни грижи заради по-голямата изложеност на слънчевите лъчи. Всъщност излагането на слънце е най-вредно за кожата. Ултравиолетовите В-лъчи, които действат върху нас продължително време, предизвикват значителни увреждания върху повърхностния клетъчен слой на кожата. По-големите слънчеви дози, които поемаме през лятото на морето и в планината, водят също до изгаряния, както и до дълготрайни увреждания, проявяващи се след години, които нашата кожа не може да компенсира чрез собствената си регенеративна система.

Именно тези промени водят до преждевременното остаряване на кожата.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Всички статии, публикувани на този сайт са от "RSI продукти" и "Инфо"