Етеричните масла - за равновесие на духа и тялото


АроматерапияАроматерапия
Със сигурност ароматерапията е най-старата форма на лечение в историята на човечеството, откакто се е появил и човекът. За много хора това е един изключително приятен начин за релаксиране и освежаване, а също така и за лечение с помощта на растителни съставки, известни като етерични масла, или пък на други комбинации от природни, ароматни вещества. За основоположник на ароматерапията се счита химикът Рене Морис. По време на един опит той изгаря ръцете си и за да облекчи болката, натопява ги в лавандуловото масло, което съвсем случайно било наблизо. И тогава се изненадал от благотворното действие на лавандулата, която ускорила заздравяването на изгарянията, което го накарало да продължи с изследването на растенията и техните свойства. В ароматерапията етеричните масла се внасят по два начина: чрез дихателните пътища и чрез кожата. Те се използват за инхалации, вани, в смеси за масаж, за грижи за лицето и тялото, за локално втриване, за компреси, като освежители на помещения.

Ароматерапията представлява терапевтична употреба на ароматичните, т.е. летливите вещества при лечението, облекчаването или превенцията на много заболявания, а също така и на болестите на дихателните пътища, на храносмилателната система, нарушените функции на черния дроб и жлъчката, както и ревматичните промени, върху които етеричните масла оказват хиперемизиращо действие. Освен това те се използват и като диуретици, дерматици, хипнотици/седативи, но също така и като стимуланти и антифлогистици. Вълшебната сила на етеричните масла, върху които се основава ароматерапията, намира израз в благотворното им действие на всички нива на нашия организъм, което е меко и без всякакви съпътстващи негативни реакции.

Внесени в организма, етеричните масла му връщат хармонията, действат благоприятно при нарушени функции и равновесие на различните органи и системи, постигат хармония между духа и тялото. В тях се съдържа концентрираната лековита сила на билките, енергията на слънцето и светлината, съединена с мощта на земните недра. Когато говорим за действието на етеричните масла и тяхното приложение в ароматерапията, трябва да отчитаме, че то може да бъде твърде разностранно, в зависимост от техния състав, тъй като етеричните масла представляват сложна смес от съединения. А съставът на етеричното масло зависи не само от вида на билката, но и от географския район, в който вирее, от различните климатични, геологични и други характеристики на околната среда, в която тази билка е израснала, както и от начина на извличане на етеричното масло. В зависимост от концентрацията на ароматните съединения, начина на апликация, скоростта и степента на абсорбиране, от разпределението им в тялото и метаболизма, можем да очакваме различни биологични ефекти. При това няма особено значение какъв е ароматът на това етерично масло.

Етеричните масла са продукт от метаболизма на билките и представляват своеобразен отпадъчен материал, който се отлага в специални депа на самата билка. Дори и "отхвърлени" по този начин, етеричните масла имат своята функция - помагат на растението да се приспособи към околната среда - например при цветята ароматът им привлича насекомите без които е невъзможно тяхното опрашване, т.е. оплождане. Те играят също така важна роля за защитата на растението от вредители, болести и паразити, освежават въздуха около него.

Аромакология
Едно съвсем ново понятие - аромакологията изучава отношенията между психологията и технологията на ароматите, чрез които могат да се предизвикат различни чувства и емоции чрез стимулиране на олфакторните (ароматните) центрове в мозъка. В известен смисъл аромакологията манипулира нашите емоции и не се занимава с терапевтичния ефект, и точно това я отличава от ароматерапията. Най-важните човешки дейности (оцеляването, храненето, размножаването) са неразделно свързани с усещането на миризмите. Още в първите дни на живота си новороденото познава майка си по нейната миризма; храната също ни привлича или отблъсква с миризмата си, така както някой човек ни привлича (феромони) или отблъсква (пот, неприятен дъх). Известно е, че обкръжени от приятни аромати ние се отпускаме и се чувстваме добре (сред природата, на морския бряг), че излизаме от помещения, изпълнени с неприятна миризма притеснени, най-често с главоболие.

Козметичната индустрия е тясно свързана с ароматерапията и аромакологията, тъй като здравето и чувството на задоволство се постигат по определен начин и чрез вдишването на приятни аромати, но и с ежедневни грижи за добрия и поддържан външен вид. Почти всички козметични продукти са парфюмирани, а целта е не само да се покрие понякога неприятната миризма на суровините, но и да се усили ефектът при употребата им. Препоръчваме ви чудесен начин за комбинация на козметика и аромакология - можете да го прилагате когато сте подтиснати или в лошо настроение. Вземете си една уханна вана, след това нанесете подхранващо ароматно масло върху кожата си, облечете най-финото си бельо и чисти, удобни дрехи, пръснете няколко капчици от любимия си парфюм и излезте на разходка сред природата или край морския бряг - вдъхнете дълбоко и ще почувствате вълшебната сила на природата и богатството от етерични масла, които ни предлага.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Всички статии, публикувани на този сайт са от "RSI продукти" и "Инфо"