Целулитът - болестта на съвремието


ЦелулитътЦелулитът - естетичен и здравен проблем
Според неотдавна проведени изследвания, от различни фази на целулит са засегнати около 85% от жените в развития свят, така че той трябва да се разглежда не само като естетически, но и като сериозен здравен проблем (нарушена съединителна тъкан), засягащ естествените функции на тялото.

Самото явление определено представлява дегенеративен процес, болест на мастните клетки, натрупани на няколко милиметра под кожата. Най-честата причина за целулита са хормоналните нарушения и неправилният начин на живот: нездравословно хранене, наднормено тегло, затруднено и нередовно храносмилане, заседнал начин на живот, слаба физическа активност. При това трябва да се прави разлика между две неща: натрупаните мастни тъкани върху определени участъци по тялото, така наречените възглавнички, и втвърдените мастни удебеления в подкожната тъкан, предизвикани от патологични промени, съответно истинския целулит. Освен това съществува и псевдо целулит, при който не се забелязват болестни промени в клетките, а просто става дума за естетичен проблем, съответно за отпусната съединителна тъкан под кожата на бедрата, колената и ръцете, което е често срещано явление след 40-годишна възраст, а понякога и по-рано, особено след рязко отслабване.

Мастните натрупвания се появяват върху определени участъци от женското тяло като последица от действието на естрогена, женския хормон. Обикновено тези натрупвания се появяват върху бедрата и колената. Притискането върху кожата с пръст не предизвиква никаква болка, няма следи от отичане, забелязват се само мастните възглавнички.

Появата на истинския целулит започва тогава, когато токсините, които се задържат в тялото не се изхвърлят напълно вследствие затруднения проток на лимфата. Веществата, които не могат да се отделят от организма се натрупват в дълбоките слоеве на кожата, в междуклетъчното пространство на мастната тъкан и притискат дребните кръвоносни съдове, които по тази причина не могат да доставят на мастните клетки нормалното количество кръв. Т. е., кръвта не може да достави хранителните вещества до тъканта. При по-силен натиск целулитните натрупвания са неприятно болезнени, "пленената" течност и мазнини върху бедрата, задните части създават едеми, които предизвикват тежест, сърбеж и спазми в краката. Освен това поради натиска постепенно отслабва еластичността на стените на кръвоносните съдове, което води до тяхната увеличена пропускливост.

Как се появява портокаловата кожа
Когато подкожните мастни клетки поради недостатъчното кръвоснабдяване започнат да се натрупват под формата на възли, тези натрупвания върху бедрата, задните части и над колената стават видими. Тъй като тъканите не получават достатъчно хранителни вещества, кожата губи своята еластичност и естествената си компактност, а с течение на времето тези възли стават все по-болезнени на допир. Главната причина за истинския целулит е лошата циркулация в краката, което може да бъде и прелюдия към проблеми с вените, респективно забавяне и застой на кръвта във вените и тъканта, което води до отоци и чувство на тежест в краката. Всъщност, причините могат да бъдат много и различни: семейна (генетична предразположеност), хормонални нарушения (особено на естрогена), хроничен психичен стрес, неправилно калорично хранене, нередовно прочистване на организма, пушене, консумация на алкохол и най вече - недостатъчно движение, заседнал начин на живот, което е често срещано явление в днешно време.

Как да познаем целулита?
Най-простият начин е да щипнем кожата!
Застанете пред огледалото и щипнете кожата върху външната част на бедрата си и над колената: ако върху кожата се появят зрънца и удебеления, на които им трябват поне няколко секунди за да изчезнат след като сте пуснали кожата, то тогава няма съмнение - става дума за целулит, но в първата му фаза, когато в мастните клетки се насъбират мастни натрупвания и вода, вследствие на което те увеличават обема си. Вторият сигурен симптом е болката, която чувствате и след като сте пуснали кожата. Ако откриете целулит върху бедрата си, задните части или колената, напипвате твърди възли, а освен това забелязвате, че кожата се отпуска и не е еластична, то това означава, че целулитът е във втората си фаза. Увличените мастни клетки са започнали да притискат съседните кръвоносни и лимфни съдове. В първите две фази повърхността на кожата изглежда нормално. Ако забележите по краката и бедрата малки възли, които са твърди на допир, а кожата е напълно отпусната - целулитът е в третата си фаза. Когато възлите са твърди и болезнени, сякаш са залепнали за мускулите, така че повърхността на кожата прилича на матрак - това е знак, че целулитът преминава от трета в четвърта фаза, която е най-упоритата за лечение. В първите две фази само по-силното притискане с пръсти предизвиква болка. В третата и четвъртата фаза дори и лекото натискане с пръсти предизвиква болка, която при по-силен натиск се усилва. Във всички фази на целулита се забелязва намалена еластичност на кожата.

Всичко, което наистина помага при целулит
Целулитът е комплексен проблем, така че и премахването му е комплексно. Това е продължителен процес, нуждаещ се от постоянство и търпение. Нито един известен досега метод сам по себе си не е успешен, но би могъл значително да намали външните му проявления и да забави напредването му. Можем лесно да постигнем подобряване на естетичния вид и да намалим здравните проблеми чрез комбинирането на различни подходи. Сред тях задължителни са правилният начин на хранене, пиенето на много вода и достатъчната физическа дейност.

Какво можете да направите сами вкъщи
Първата крачка е да размислите за своя начин на хранене - мастните клетки обожават нездравословното и висококалорично хранене. Затова нека да започнем от балансираното хранене. Точно както е възможно да се ускори появата на целулит, възможно е и появата му да се предотврати чрез правилно подбрани и приготвени храни. Избирайте храни, които съдържат възможно най-малко мазнини, с високо нутритивно съдържание, както и такива които не са преработени. Обогатете своето хранене с достатъчно плодове и зеленчуци. Подправяйте салатите с растителни масла, винен оцет или лимонов сок. Пийте сокове от пресни плодове! Избягвайте колбасите, кренвиршите, сланината, саламите, гризините, солените меса и сирена, пържената храна, газираните напитки, консервираните супи и храните с много подправки. Не прекалявайте с кафето, цигарите, алкохолните питиета. И никога не яжте бързо! Избягвайте напрежението по време на ядене, например гледането на телевизия. Опитайте се да се храните по едно и също време, яжте бавно и се наслаждавайте на храната. С правилно и балансирано хранене не можем да премахнем целулита за един миг, но мастните клетки постепенно ще изтънеят, тъканта ще става все по-изпъната, а организмът - все по-жизнен, за да стимулираме нашия метаболизъм, обмена на веществата и елиминирането на токсините, важно е всеки ден да внасяме достатъчно течности (два-три литра дневно). Не търсете чудотворни и бързи диети ако може да ви помогне дори само достатъчно количество течности. Важното е да знаете - в случай че сте решили да пиете единствено вода - че водата трябва да е филтрирана, но ви препоръчваме да пиете Royal Tea, който е разработен с акцентиране върху прочистването на организма. Естествените съставки на този чай ускоряват разграждането на мазнините в дълбоките слоеве на епидермиса, изразходването на калориите и същевременно стимулират организма да изразходва повече енергия. Препоръчваме чаят да се пие без добавки, разреден, като студена, освежаваща напитка, в количества от два до три литра на ден. Хидрирайте своя организъм, който се нуждае от детоксикация! Пийте преди да се е появила жаждата, пийте често и по малко!

Ваните намаляват обема на тъканите - подгответе тялото си за нанасяне на препарата
Вземането на вана влияе като своеобразен мини курс за отслабване - стимулира обмяната на веществата в организма, подобрява циркулацията, изтегля излишните течности и токсини от тъканите, не позволява задържането на течност и намалява отоците. Затова си отделете 10 минути преди масажа за да се насладите на топлата антицелулитна баня - Royal Celulitol Bath. Във ваната можете да правите упражнения срещу целулит, както и лек самомасаж. Можете да капнете няколко капки от същата течност върху гъбата за баня и енергично да разтъркате цялото тяло в продължение на няколко минути. Ваната или вземането на душ възвръщат на тялото неговата жизненост, еластичност и красота.

Самомасаж - стимулирайте циркулацията и метаболизма
Ясно е, че само с нанасянето на антицелулитния препарат Celuli­tol не можете да премахнете напълно целулита. Но с правилното му и ежедневно използване можете да постигнете отлични резултати. За съвременните хора, които са в постоянна надпревара с времето самомасажът е идеалният избор. Тялото се третира с поглаждане (ритмични движения на ръцете, които се пързалят по кожата), с мачкане и пощипване (действа се върху по-дълбоките слоеве в непрекъснат и променлив ритъм на ръцете), с удряне (за стимулиране и подобряване на кръвната циркулация), като по този начин се подобрява циркулацията на кръвта и лимфата, целулитът се разгражда, а излишната вода и отпадъчни вещества се изхвърлят. Съветваме ви ежедневно да прилагате самомасаж с Celulitol, който благодарение на състава си оказва подхранващо действие и прави кожата кадифено мека.

Целулитол и масаж за всеки тип целулит
"Точният" допир с ръка представлява истинска атака срещу целулита, главния враг на стройното и добре оформено тяло. Както самомасажът, така и масажът с използване на смеси от етерични масла засилва циркулацията и обмена на веществата. Резултатът се проявява в интензивното дрениране на течностите - задържаната вода и натрупаните токсични вещества, отоците намаляват, премахват се мастните натрупвания. В основата на Celulitol е масло, съдържащо екстракт от невен, както и масла от канела, кипарис, грейпфрут, гераниум, хвойна и анасон. Този препарат се препоръчва и за козметичните салони, в които се практикува ароматерапевтичен масаж. Като допълнение към процедурите в козметичните салони, ежедневното третиране на кожата с този препарат посредством самомасаж дава изключителни резултати в борбата с целулита.

Зравето е хубост
Днес се предлага огромно богатство от препарати за отслабване и грижи за тялото. В тази истинска джунгла от звучни названия е много трудно да се определи на кой може да се доверим и какво точно да купим. Разбира се, че решаващото при този избор трябва да бъде здравословността на съответния препарат. Защото звучи наистина примамливо да постигнеш красиво и хармонично тяло, но само здравото тяло е наистина красиво. Ръководени от идеята, че здравето е хубост, опитахме се да ви насочим какво можете да направите за себе си с помощта на препаратите на RSI. Не бива да забравяте, че решаващият фактор е вашата упоритост. Затова, ако все още не сте го сторили - започнете от днес! Запазете си време, което да посветите само на себе си. И повярвайте, резултатите ще ви въодушевят!

Оформете тялото със спорт
Освен всичко посочено дотук, завършекът на пълната антицелулитна процедура са редовните физически занимания, карането на колело, бързото ходене, бягането, плуването, упражненията във фитнес центъра или вкъщи. Правете онова, което ви доставя най-голямо удоволствие. Защо упражненията са толкова важни? Защото тялото, върху което въздействаме отвътре и отвън ще придобие желаната форма само когато затегнем отпуснатите мускули. С правилен избор на упражнения, с постоянство и упоритост при провеждането на цялостната процедура, ще постигнете изненадващ и за самите вас резултат - ще се почувствате по-жизнени и силни.

Правилните движения при масаж
Започнете масажа от глезените, тъй като всеки орган има нервно окончание върху стъпалото! Най-напред масажирайте с пръстите на двете ръце областта около глезените като постепенно напредвате нагоре към слабините. След това обхванете с двете ръце глезена и с бързи, равномерни движения гладете краката до колената. Отново обхванете глезена с двете ръце и стиснете полека. Местете ръцете си постепенно нагоре, отпускайки и усилвайки натиска. Продължете така до слабините. Повторете същите движения и върху другия крак. След това нанесете Celulitol върху задните части и масажирайте кръгообразно, с разтворени длани. Започнете да пощипвате кожата с пръсти, с бързи и кратки движения. Нанесете Celulitol върху стомаха и масажирайте едновременно с двете ръце, с разтворени длани, по посока на часовниковата стрелка, без да натискате силно. На края легнете, отпуснете се и останете неподвижни за известно време.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Всички статии, публикувани на този сайт са от "RSI продукти" и "Инфо"