Диета за детоксикация


dietaДнес ще стане дума за пречистваща диета, характеризираща се с много малък прием на калории. Препоръчва се подобни диети да се провеждат през уикенда, когато е най-лесно да намалим количеството на приеманите храни, без това да предизвика нежелани последици. Възможно е през уикенда да изгубим около 1 кг от теглото си, въпреки че целта на тази диета е детоксикация и поддържане на правилните функции на организма. Добре е да подложим организма си на такъв "спартански" режим две последователни съботи и недели, или поне веднъж месечно, а най-добре - според нуждите си. Периодичното пречистване на организма винаги е от полза. Трябва обаче да имате предвид, че всеки "пост" е изключително ограничаващ и трудно би могъл да се спазва при нормална телесна активност. Затова е добре да предприемете подобна диета през уикенда, когато нямате задължения и можете да се отдадете на почивка. Задължително е в периода на провеждане на тази диета да приемате мултивитаминни препарати (Капсули с витамините А, С и Е, Капсули с мултивитамини, Таблетки от А до Z), както и отделни хранителни добавки (Таблетки мая със селен плюс, Таблетки Алое Вера с витамин Е, Капсули спирулина, Таблетки черно грозде), каквито съдържа богатата палитра на РСИ.

Примерно меню
Закуска: 1 чаша ябълков сок, 1 чаша сок от моркови, 1 чаша ечемичено кафе
Обяд: 1 пресен сезонен плод, 1 купичка суров зеленчук, подправен с лъжичка зехтин и лимонов сок (без сол)
Вечеря: смесени зеленчуци, варени на пара и подправени само с лъжичка зехтин и лимонов сок (може и оцет); 60 г пълноценен ориз с домати или 60 г ризото от зеленчуци по желание, без масло, или зеленчукова супа с 30-40 г ориз. Между отделните хранения трябва да се пие достатъчно количество течности, но без да се прекалява, за да не се претоварват бъбреците.

За тези, които желаят да отслабнат повече
Всички, които смятат, че могат да бъдат достатъчно дисциплинирани и да следват в продължение на един месец рестриктивен режим могат да опитат т.нар. балансирано хранене или диета. Става дума за много балансиран, здравословен начин на хранене. Ако обаче желаете да изгубите с тази диета повече от 6 кг месечно, или пък да я провеждате повече от 1 месец, желателно е това да става под медицински надзор.

Намаляването на мастните натрупвания и същевременно запазването на мускулната маса е възможно благодарение на храненето без излишни мазнини, сосове и подправки. По време на ниско калоричната диета процентът на белтъчините може леко да се увеличи като същевременно се намали вноса на мазнини. Въглехидратите като необходим източник на енергия трябва да бъдат застъпени в достатъчно количество. Желателно е диетата да се провежда около един месец, при което седмичносе губи около 1,5 кг.

Примерно меню
Закуска: 1 чаша чай, 6 бисквити от пълноценно брашно, 1 портокал
Втора закуска: 1 кисело мляко
Обяд: 60 г тестени изделия с броколи, 50 г варено немазно месо, 130 г салата, 1 филия (25 г) черен хляб
Следобедна закуска: 1 круша или друг сезонен плод
Вечеря: зеленчукова супа с ориз и домати, 150 г телешки бифтек, 200 г задушен лапад (спанак), 1 филия черен хляб

1 коментар:

Всички статии, публикувани на този сайт са от "RSI продукти" и "Инфо"