Бъди различен - бъди себе си


Всеки от нас е уникален и неповторим, всеки сам създава живота си. Често пъти сме подложени на изпитание: някой друг ни отнема това право и се опитва да ни моделира така както му се иска. Сега му е времето да се събудим и да вземем живота си в свои ръце. Да се доверим на себе си и на собствения си авторитет.

Една от най-важните лекции на живота е да свикнем да вярваме на самите себе си, да се вслушваме в своя вътрешен глас независимо от гласовете наоколо. Приемайки безкритично позициите и убежденията на други хора, ние се отказваме от собствената си отговорност и сила. Тогава дори успехите ни не са истински наши. Често се случва да се доверим изцяло на някого, да приемем неговите идеи и начин на мислене, но с времето да разберем – понякога по доста болезнен начин, че никой не разполага с цялата информация на света и че не е задължително чуждата истина да е и нашата. Тази лекция е много ценна, защото такъв опит ни е необходим за да повярваме преди всичко на себе си. Само защото нечия идея или начин на работа са станали много популярни или дори общовъзприети, това все още не означава, че са добри за всекиго. В болшинството случаи някои неща стават популярни просто защото хората нямат достатъчно време да осмислят за какво става дума. Тогава жизнено важни решения се взимат несъзнателно, рутинно. Ако размислим по-добре, ще видим, че съществуват и още много други опции, но поради липса на време, пък и на мотив, изобщо не се замисляме, а просто се движим по линията на най-малкото съпротивление и избираме онова решение, което е прието от мнозинството. Всички проявяваме склонност да вярваме на авторитети – така са ни учили. Болшинството от хората са готови да вярват автоматично на човек, който внушава сигурност. Ако сме прочели нещо в някоя книга или вестник, мнозина са готови да повярват безрезервно на всяка дума. Друг път решенията ни са резултат на натиска, упражнен от семейството, приятелите, колегите, на внушеното от медиите или традициите, защото „просто открай време е било така”, следователно няма причина за промяна.

В случая важна е не причината. Важното е, че често пъти изобщо не осъзнаваме, че можем да вземем някое решение сами, а не да позволяваме на други да решават вместо нас и да се приспособяваме към това, което в момента се котира.

Невинаги е толкова лесно да вземеш решение, което е противоположно на позицията на мнозинството. Когато все пак решим да променим някои свои навици или поведение, които не хармонират с тези на мнозинството, често ни обзема чувството, че сме отхвърлени и самотни. Забелязваме, че вече не ни подкрепят и не ни разбират. А ще се съгласите, че е доста изтощително отново и отново да обясняваш своите причини да постъпиш така, особено ако и сам се намираш в изследователска фаза. В подобна ситуация на преден план излизат нежността, любезността, откритостта, толерантността и волята. Повярвайте, много помага ако успеете да запазите самообладание, ако сте убедителни, ако контактувате ясно с
хората около вас, ако не криете своите намерения и избора, който сте направили.Имате правото да поискате от тях да уважават вашия избор, но нямате право да им се сърдите ако не го разбират. Животът ви си ви принадлежи, така че имате възможност да вземате решенията, които вие сте избрали, но винаги трябва да имате „едно на ум” – не всички ще са съгласни с вас. Най-често това са наши близки, които просто искат да облекчат положението ни и да ни помогнат да се справим със ситуацията. И все пак, тези, които искрено ни обичат, ще застанат до нас и ще подкрепят нашия избор, какъвто и да е той. Независимо дали е популярен или е напълно наш, индивидуален.

Често пъти ще чувствате някакъв вътрешен порив да правите неща, които не са особено характерни за досегашните ви лични убеждения. Вслушайте се във вашия вътрешен глас, защото той със сигурност ще ви отведе до постъпки, които ще донесат много повече полза както на вас самите, така и на другите. Животът е толкова многолик – хора, отношения и ситуации всеки път са уникални, а вътрешният ни глас често пъти е по-добър съветник от нашия разум. Така че, бъдете себе си във всеки един момент!

0 коментара:

Публикуване на коментар

Всички статии, публикувани на този сайт са от "RSI продукти" и "Инфо"