Защо не е достатъчно само да ядем


витаминиПрепълнени хладилни шкафове, магазини, супермаркети, ресторанти – всички те предлагат невероятно изобилие от всевъзможни храни. Тогава, как изобщо е възможно да говорим за хранителен дефицит? Всъщност, не става въпрос за количеството, а за качеството, за пълноценността на онова, което внасяме в своя организъм под формата на храна.

Според многобройните изследвания и статистически показатели, количеството храна, което ежедневно внасяме в своя организъм и по-точно нейната калорийна стойност е повече от достатъчна за задоволяване на енергийните ни потребности, дори понякога многократно надхвърля дневния ни “разход”. Само че погледнато средно статистически, тази храна е “нутритивно” бедна по своя състав и дори опасна за нашето здраве. Храните, които консумираме са все по-богати на мазнини и захари (почти редовно “скрити”), с все по-голямо съдържание на сол и с все по-малко растителни влакна, с прекомерно количество протеини от животински произход и с твърде незначително участие на бобовите храни. Често пъти обаче се случва докато сляпо спазваме поредната “идеална” диета, да лишим организма си от необходимото количество есенциални вещества. В понятието есенциални вещества се включват всички онези вещества, които нашият организъм не е в състояние да произведе сам. Тях можем да ги внесем само отвън, заедно с храната, тъй като са необходими за нормалното функциониране на нашия метаболизъм, т.е. за обмена на веществата. Към тези есенциални вещества спадат витамините и минералите, някои аминокиселини (съставна част на протеините), както и отделни мастни киселини.

Защо се стига до липсата на тези вещества, дори и да не спазваме никаква диета?
Храните губят част от полезния си състав при некачествено производство, консервиране или термична обработка, или пък отделни вещества просто “изгарят” под влиянието на външни и вътрешни фактори: замърсявания, пушек, или просто вследствие на стрес. В такива случаи допълването на храната с различни минерали и витамини под формата на таблетки, прахове или капки е препоръчително и необходимо. Защото какво се случва ако липсва само един от тези есенциални компоненти, или пък ако балансът между тях е нарушен?Дори и с просто наблюдение на саксийните растения, които отглеждат, добрите домакини лесно могат да разпознаят определени симптоми, говорещи за липса на минерали в пръстта им. И нашето тяло повече или по-малко реагира по същия начин. Някои състояния, придружени от психо-физически нарушения, които често пъти не сме в състояние да си обясним сами, всъщност представляват сигнали, изпращани от нашия организъм, за да ни информира, че “горивото” ни е на изчерпване. А това “гориво” всъщност представлява смес от минерали, витамини и олигоелементи, която би трябвало да присъства в организма, при това - в точно определено съотношение. Ако липсва само едно от тези вещества, организмът страда и се старае да ни алармира за това, излъчвайки поредица от сигнали за тревога.

Как се справяме с подобни “дефицити”?
На първо място трябва да си отговорим на въпроса качествена ли е храната, която приемаме. А след това, когато това е необходимо заради определени физиологични състояния, в които организмът ни се намира, да внасяме в своя организъм веществата, които в момента му липсват, най-често под формата на специфични препарати. Минималният период, през който се налага да използваме подобни препарати е около един месец, но в зависимост от потребностите може да се наложи и по-дълъг прием. При това би трябвало да се придържаме към две основни правила: да не приемаме по-големи количества отколкото препоръчаните от производителя, а също така да не си създаваме “алиби” като се тъпчем с хранителни добавки, но прескачаме основните хранения.

За да можем да изберем най-подходящия продукт, ще трябва да потърсим съвета на своя домашен лекар или на специалист-фармацевт. Изборът на продукти ще зависи от нашата възраст, физическа активност и здравословно състояние. Тези, които се занимават със спорт, или просто са по-активни физически, би трябвало да изберат продукти, които да им осигурят оптимален прием на минерали и соли. А пък онези, които искат да постигнат желания ефект “срещу стареене”, би трябвало да ползват продукти, съдържащи в основата си антиоксиданти. Всеки продукт, който съдържа цялата палитра от витамини и минерали, винаги е добре дошъл при състояния на умора, емоционално напрежение и стрес.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Всички статии, публикувани на този сайт са от "RSI продукти" и "Инфо"