Мед и продукти от мед


Мед и продукти от медТвърди се, че не съществува друг, по-естествен продукт от меда. Този пчелен продукт е произведен от цветния нектар и представлява смес от вода и прости захари (80 г захар на 100 г обща маса), с преобладаващо участие на фруктозата и със значително по-малко глюкоза. В меда се съдържат около 200 различни съединения, което е причината все още никой до днес да не е успял да създаде успешен изкуствен сурогат на този уникален продукт.

Освен обяснимия постоянен интерес, който медът предизвиква заради хранителните и терапевтичните му качества, нараства и интересът към другите пчелни продукти – пчелното млечице, прополиса и цветния прашец.

Пчелно млечице
То представлява най-богатият източник на пантотенова киселина – един от най-важните фактори за растежа и есенциално вещество, необходимо за правилното развитие на нашите клетки. Пчелното млечице е и единственият естествен източник на една много рядка мастна киселина (химическото и название е 10-хидрокси-деценова киселина), заради чието лечебно действие пчелното млечице се използва и в лечението на отделни болести. Най-често се препоръчва при лечението на обща отпадналост и слабост и трайно присъстваща преумора. Препоръчва се и при хора, които са изложени на физическо и умствено напрежение, при деца и хора в напреднала възраст. И тъй като става дума за нестабилен продукт, необходимо е да се съхранява в хладилник.
Съществуват обаче и лиофилизирани или изсушени по някакъв начин форми на пчелно млечице във вид на капсули, което в голяма степен улеснява тяхното приемане.

Прополис
Прополисът е още един пчелен продукт, в голяма степен неразтворим, тъй като съдържа восъчни съединения. Прополисът се използва за защита срещу бактерии, вируси и гъбички. Може да се нанася локално или да се приема вътрешно, добавен към лъжица мед, като количеството му трябва да бъде между 15-20 капки 2 пъти на ден. Използва се за подпомагане на зарастването на рани, за защита на кръвоносните съдове. Прополисът притежава изключителен антиоксидантен потенциал, благодарение на високото съдържание на кумаринови и флавоноидни съединения. Той е най- известният източник на познатите като антиоксидант естери на кафеиновата киселина (CAPE), които нямат никаква връзка с кафето, а представляват молекула, притежаваща изключително силно противовъзпалително действие, която все още интензивно се изследва.

Цветен прашец
Можете да бъдете сигурни, че с него сте внесли във вашия организъм истинска съкровищница от ценни съединения, които в значителна степен допринасят за свежестта и енергията на вашия организъм. Един истински мини-коктейл! Препоръчва се два до три пъти в годината да се предприема 20-дневен курс на приемане на цветен прашец.
С какво е заслужил такова уважение? На първо място, многобройни научни изследвания доказват, че помага за забавяне на процесите на стареене, за ревитализирането и тонизирането на отбранителните способности на организма, помага при заболявания на простатата, при анемии, загуба на апетит, обстипация...
От минералите съдържа силиций, сяра, мед, кобалт, натрий, желязо, алуминий, калций, магнезий, манган, фосфор, барий, сребро, цинк, хром, стронций и други микроелементи.
От витамините съдържа тиамин (B1), рибофлавин (B2), пиридоксин (B6), никотинова киселина, пантотенова киселина, фолиева киселина, аскорбинова киселина (C). Съдържа и провитамина на витамин A, каротин, витамин R(рутин) и витамините E и D. След подробен анализ е установено, че в състава на цветния прашец влизат и различни белтъчини и свободни аминокиселини, важните за организма ензими каталаза и инвертаза, както и някои органични киселини - ябълкова, винена и млечна.

Определени видове мед столетия наред се използват в диетотерапията при лечението на отделни болести, така че таблицата по-долу би могла да ви бъде полезна в това отношение.
Безсъние - Липов мед
Анемия - Мед от жалфия (градински чай), боровинки и кестен
Повишено кръвно налягане - Мед от кестени, бабина душица и столистник
Болести на сърцето - Мед от глог и горски мед
Астма - Мед от мечо грозде и жалфия
Бронхит и кашлица - Мед от столистник, жалфия и лавандула
Грип и настинка - Мед от липа и бабина душица
Обстипация или запек - Акациев мед
Чревни проблеми - Мед от кестен и лавандула
Бъбречни камъни и цистит - Боровинков мед
Язва на стомаха и дванадесетопръстника - Лавандулов мед
Ревматични оплаквания - Мед от средиземноморски билки (боровинка, лавандула, жалфия, бабина душица, розмарин)

0 коментара:

Публикуване на коментар

Всички статии, публикувани на този сайт са от "RSI продукти" и "Инфо"