Промяната радва


промянаРаботата върху себе си – ежедневна задача и разковниче за всяка промяна!

Всеки от нас чувства необходимост от промяна в някакъв момент от живота си. Болшинството от нас са споходени от желанието да изтъкнат своята индивидуалност, да станат по-добри, по-различни, по-щастливи хора. Защото променяйки себе си, променяме и света. Подтикваме промените и облагородяваме живота, който ни е даден.

Всяка промяна тръгва от нас самите. Понякога осъзнаваме, че за да можем да плуваме по- добре в морето на живота, трябва да развием някои свои качества. В други случаи разбираме, че сме стигнали до онази точка в живота, когато нещата изглеждат напълно подредени, но това съвършенство не ни е достатъчно, нуждаем се от нови цели и предизвикателства.

Приемането на една подобна промяна би се отразило върху всички нива на живота ни. И тъй като животът на всекиго от нас предлага много и различни пътища, напълно е възможно да сме избрали някой, който ни е насочил в по-различна посока от тази, която сме желали. Когато осъзнаем, че искаме да бъдем по-добри, някак естествено си задаваме въпроса: “А какво всъщност означава “по-добър човек?” Няма ясна дефиниция на “по-доброто”. Няма да откриете решението на гатанката с “по-добрия човек” и в дебелите книги. То е в нас самите. Защото това е началото на един невероятен път към себе си.

Когато открием какви всъщност бихме желали да бъдем, важно е да знаем, че тази промяна не може да се случи за една нощ, че с малки крачки трябва да се насочим към новото. В началото може би дори няма да забележите първите признаци на промяната, но тя постепенно ще покълва, ще пуска все по- дълбоки корени.

Да бъдеш по-добър човек, особено в собствените си очи, представлява проект за цял един живот, така че не бързайте! Съсредоточете се върху малките промени, но пък за сметка на това - във всички нива на живота ви. Ако се вслушаме в “говора на тишината” и почувстваме спокойствието в себе си – ще получим отговор на въпроса кои качества красят един човек. Казано най-просто, да бъдеш добър човек означава да се стараеш да правиш добро винаги когато е възможно. Уважението както към теб самия, така и към другите, е разковничето, то може да се превърне в изходна точка. Когато дълбоко в себе си осъзнаете, че всички хора заслужават съчувствие, разбиране и уважение, съвсем естествено ще започнете да се отнасяте с тях по начина, по който бихте желали да се отнасят и с вас самите. Интуитивно ще станете по-добри слушатели, по-внимателни и по-разбиращи.

Подходите ли към ежедневните си задължения с положителни очаквания, с чувството на непобедимост, ще направите този свят по-добро място за живот, а живота си – по-добър. Ако със своята промяна подтикнете когото и да било също да се промени, ще се гордеете не само със своя успех, но и с факта, че още някой е избрал по-добрия път!

0 коментара:

Публикуване на коментар

Всички статии, публикувани на този сайт са от "RSI продукти" и "Инфо"